En fråga som delar fotbollssverige är konstgräsfrågan. Nio av allsvenskan 16 lag spelar sina hemmamatcher på konstgräs. Debatten om konstgräs eller riktigt gräs är ständigt aktuell.

Men nu har ett, för svensk fotboll, nytt alternativ dykt upp. Hybridgräs.

Fakta: Hybridgräs

Hybridgräs är en blandning av konstgräs och riktigt gräs. I konstruktionen i Ljungby ligge..

Fakta: Hybridgräs

Hybridgräs är en blandning av konstgräs och riktigt gräs. I konstruktionen i Ljungby ligger en konstgräsmatta i botten och på den en jordblandning där gräsfrön sås. Gräsrötterna växer ner genom konstgräsmattan och skyddas på så vis. Gräset växer över plastgräset och känns och ser ut som en riktig gräsmatta.

— Det kändes väldigt lockande att bidra till en utveckling av svenska fotbollsanläggningar. Här kan vi ju få konstgräsets fördelar men med upplevelsen att man spelar på riktigt gräs, säger Bengt Gustafsson, projektledare på Ljungby kommun som är den första kommunen i Sverige som har anlagt en hybridgräsplan för tävlingsfotboll.

Hybridgräsplanen anlades inför den här säsongen och under augusti stod planen spelklar. Samma typ av hybridgräs som används i Ljungby finns bland annat hos några lag som spelar i den holländska högstaligan.

— I Europa spelar väldigt många storlag på hybridgräs. Men det är oftast på dyrare konstruktion än detta. Så kombinationen av konstgräs och naturgräs är inget nytt.

Att anlägga hybridgräset i Ljungby har kostat 2,3 miljoner kronor. Ungefär en halv miljon dyrare än vad ett konstgräs hade kostat. Själva underarbetet är detsamma oavsett vilken typ av gräs som läggs.

Mattan sköts sedan precis som en vanlig naturgräsplan.

— Det är många som tror att ett konstgräs sköter sig själv, men så är det inte. Det ska ju sopas och harvas emellanåt. Granulat måste ju fyllas på också, säger Bengt Gustafsson.

Annons

Förutom ekonomin finns det ju en stor fråga som brukar användas som argument när det byggs konstgräsplaner: Nyttjandegraden.

— Vi räknar med att kunna använda vår plan cirka 25 timmar i veckan. Ett konstgräs kan vi kanske använda 40 timmar i veckan.

Just nyttjandegraden är det viktigaste när Jönköping kommun ska bygga en ny fotbollsarena.

— Det är vårt huvudargument. När kommunen gör en så stor investering måste det gynna så många som möjligt. Inte bara a-lag utan även ungdomar. Just nu finns inget utrett material vad gäller hybridgräs, därför är förslaget som vi lämnar till politikerna att det läggs ett konstgräs på den nya arenan, säger Martin Petersson-Dahl, avdelningschef för anläggningarna på kultur och fritid.

Men kommunen följer noga Ljungbys arbete med hybridgräsplanen.

— Vi har varit och tittat på det vid flera tillfällen. Vi ska även ner en sväng nästa vecka och träffa representanter från Ljungby IF och Unisport som utfört själva arbetet.

Finns det tankar på en eventuell framtida hybridgräsplan på arenan?

— Den i Ljungby är den första i Sverige i sitt slag. Den blir inte en riktigt bra referens förrän om ett par år. Då får man göra en ordentlig utvärdering. Vi följer dock utvecklingen kontinuerligt.

Vad gäller underlag på en ny arena har Jönköpings Södra sin åsikt klar.

— Vi har sagt att vi inte vill ha konstgräs på arenan. Det är vår bestämda uppfattning. Du får nog samma svar om du frågar de flesta fotbollsspelare också, säger J-Södras klubbchef Kjell Lundgren.