Musikern Patrick Marquardt, som går under artistnamnet Nomy, har över 200 000 lyssnare per månad på Spotify. Det är i ungefär runda släng som storartister som Oskar Linnros, Carola och Paul Weller har. I dagsläget har hans mest spelade låt, "Cocaine" närmare 30 miljoner lyssningar.

Detta trots att han aldrig spelar live. Från sin lägenhet på Väster har han skapat sig en digital karriär som skördar stora framgångar. Nya bevis på det kom nyligen då Patrick fick två dubbel platinaskivor (i Sverige 40 000 sålda skivor eller strömmade lyssningar för platina) och åtta guldskivor (i Sverige 20 000 sålda skivor eller strömmade lyssningar) samt en platina. Skivorna kom från flera länder och gällde både singel och album. Att de kommer i klump finns anledningar till.

— Jag har inte vetat att jag kan ansöka om det tidigare, säger Patrick Marquardt.

Blir du sugen på att upprepa framgångarna och få fler platinaskivor?

Annons

— Nä, jag får inte plats med fler i rummet, hela väggen är full, skämtar Patrick som menar att det blir svårt i och med att han är i rockgenren:

— Det är svårt att slå igenom rejält inom rocken. Det är lite av en bakgrundsgenre. När jag slog igenom med "Cocaine" var det nog för att jag låg rätt i tiden.

I somras började Patrick spela in låtar till en ny skiva. Den beräknas komma efter nyår någon gång och innebär ett steg tillbaka till grunderna för Patrick.

— Jag sitter med den just nu faktiskt. Det är lite lugnare än förra skivan som ju var ganska hård. Det är mer åt den första skivan, lite rockigare och mindre skrikigt. Jag har backat bandet lite, börjat skala ner och försökt hålla det till bas, gitarr och trumma.

De stora framgångarna som har kommit, ökar det pressen?

— Nej, det är inget som jag har tänkt på alls faktiskt. Kvalitetsmässigt så är jag mycket bättre nu än när jag gjorde "Cocaine", den är faktiskt ganska dåligt gjord. Jag vet inte riktigt hur den kunde bli en hit. Men det går inte att försöka göra hits, vad som slår är omöjligt att veta.