På Jönköpings-Posten har arbetet med journalistik bedrivits i över 152 år, nu på senare tid också med starkt fokus på publicering i digitala kanaler. Vi försöker sprida vår journalistik så att du som läser och tittar ska få innehållet där du vill, när du vill.

Nu ger vi oss på ännu ett sätt att göra journalistik – live och med hjälp av alla er i Jönköping. Tisdag kväll är det dags för vår första debatt #jkpgåsikt – ett forum där vi sammanför politiker med publik i jakten på svaren som saknas. Det kostar inget att vara på plats – och alla är välkomna.

Att vi gör det i restaurangmiljö – debatten äger rum på restaurang Harrys på Brunnsgatan – är ingen slump. Vår idé är att avdramatisera diskussionen och göra den till en angelägen trivsamhet, där miljö och inramning gör samtal och möten naturliga. De offentliga rummens arenor för samhällsutveckling är, trots att de är öppna för allmänheten, inte avsedda för debatt med allmänheten och inte alltid särskilt inbjudande. Kanske kan vi erbjuda ett alternativ – där publiken får större utrymme.

Jönköpings makthavare har ambitionen att förvandla Jönköping till en tydlig kulturstad – man aspirerar till och med på titeln kulturhuvudstad, vilket då skulle göra Sverige till ett av de två europeiska länder som får äran att använda titeln om en av sina städer.

Om det är en god ambition är upp till var och en att bedöma – men det bör i så fall finnas fog och strategi för önskemålet, som oavsett ligger långt fram i tiden då kommande års kulturhuvudstäder redan är utsedda.

Annons

Här finns det mycket att säga – och mycket att fråga om. Vi på JP har gjort det under flera månader, genom både nyhetsartiklar, till exempel om kommunens inspirationsresa till 2016 års kulturhuvudstad Wroclaw i Polen – och debattinlägg, exempelvis det av Anders Rydell som menade att kommunens idé saknar verklighetsförankring.

Men vi tror att Jönköpingsborna själva också har mycket klokt att framföra i ämnet – och därför låter vi den första upplagan av #jkpgåsikt handla om kultur.

Vi är inte ute efter att befästa en eller annan åsikt under debatten – den ska bara ses som en skvätt nytt bränsle i en för Jönköping aktuell och angelägen fråga. Vi som nyhetsförmedlare har mycket att göra när det gäller journalistik utanför tidningssidor och sajter. Det finns en styrka i att lyfta frågor live – nära publiken. Demokratin behöver en sund debatt och i dagstidningens uppdrag ingår främjandet av diskussion. #jkpgåsikt är ett nytt bidrag till denna strävan.

Vår främsta ambition med #jkpgåsikt är tillgänglighet – och vi har jobbat för att skapa flertalet möjligheter till detta. Ni som är med på plats kommer att ha möjlighet att ställa frågor direkt till vår panel på scenen. De som inte kan delta fysiskt kan i stället följa debatten live via JP.se, där vi livesänder hela samtalet. Där finns också en chatt öppen för frågor som vi försöker förmedla vidare till politiker och aktörer på scenen.

Därtill är forumets namn i sig en symbol för vad vi vill med evenemanget – vi kallar satsningen #jkpgåsikt, där hashtaggen som prefix gör att samtal kan föras också i sociala medier, före under och efter tisdagens diskussion.

Kultur är ett brett och enligt mångas uppfattning ibland svårfångat begrepp. Det är visioner om stadsplanering och offentliga konsthallar, men också låneboken på biblioteket och popkonserten på nattklubben. Det är en rörelse i samhället som behöver näring från såväl kommunbudget som ideell kraft. Ett slags livsnerv i en stad – men samtidigt något som vi nog pratar för lite om.

#jkpgåsikt är ett sätt att försöka ändra på det. Vi ordnar forumet och öppnar möjligheten – men behöver också röster.

Får vi höra din?