I artikeln berättades om hur en patrullerande polis på Västra Holmgatan på Kålgården plötsligt hade överfallits av en okänd man som setts stryka omkring i kvarteren.

Hans Rubin, som arbetade inom skyddspolisen i Jönköping, hade uppmärksammat mannen, blivit misstänksam och följt efter honom. Denne, som tydligen inte hade rent mjöl i påsen, försökte gömma sig i en förfallen kåk på området, men polisen hann ifatt och den tydligen desperate mannen rusade då fram och högg honom tre gånger i hjärttrakten.

Annons

Rubin lyckades vrida kniven ur mannens hand och denne försvann sedan in i huset där han sprang upp på andra våningen. Han hade därefter svingat sig genom ett hål i taket och med takpannorna flygande omkring sig hade han sedan, skrev JP, hoppat över taket till nästa hus. Nere på gården igen hade han flytt förbi ett skrotupplag på området, där vigt hoppat över ett plank och sedan spårlöst försvunnit.

Ett stort spaningspådrag sattes in, men utan resultat, berättade tidningen vidare. Dagen därpå hade det varit ett större inbrott i en fotoaffär på Hovrättstorget där hela lagret rensats och det spekulerades i om inbrottstjuven var samme man som knivhuggit polisen.

Spaningsledaren Carl-Anders Gundemark var bekymrad, men brottet förblev olöst och efter några dagar var det andra nyheter som pockade på uppmärksamheten. Till exempel var det start för den nya motorvägen genom Huskvarna. Den amerikanska månsatelliten Lunar Orbiter tog den första jordbilden från rymden och Elis Sandberg i Aneby anhöll om att få fortsätta tillverka sitt THX. Dessutom kunde JP dessa dagar berätta att Målle Lindberg var åter i Maranata och att den då 19-årige Clark Olovsson gripits efter en fräck bankkupp.

Och polismannen Hans Rubin – hur gick det med honom?

Jo, det enda spåret efter det dramatiska knivöverfallet var bara en av stickhål starkt sargad kavaj.