Relaterat: Nya uppgifter: Pojken planerade attacken på Råslättsskolan öppet på sociala medier
Relaterat: Grundskolechefen om Råslätts-attacken: "Alla söker svaret varför"
Relaterat: Ahmeds släkting skadades i knivattacken vid Råslättsskolan: "Jag är chockad"

Klockan 07.56 på onsdagsmorgonen fick polisen samtal via SOS om att en person befann sig på Råslättsskolans skolgård med en "större kniv" i handen. Några minuter senare fick polisen in uppgifter om att två elever blödde varefter man inledde en förundersökning om grov misshandel.

Strax efter åttatiden hade polisen genomfört en husrannsakan och gripit en person.

– Det är en ung kille, en väldigt ung kille, som är omhändertagen av oss. Det är en person som inte är straffmyndig, sa polisens presstalesperson Thomas Agnevik då.

"En stor eloge till lärare och övrig personal"

På torsdagseftermiddagen skrev Jönköpingspolisen ett långt inlägg på Facebook där de hyllar skolpersonalens agerande vid attacken.

"Jag måste säga att jag är imponerad av lärarnas tålamod och arbete under denna pressade situation. De agerade snabbt och rätt genom att låsa in sina elever i klassrummen och höll dem kvar där i många timmar vilket gav oss möjlighet att säkra spår och metodiskt söka igenom alla lokaler samt med säkerhet få uppgifter från dem som sett händelsen. Jag förstod på personalen att det var en jobbig situation och inte enkelt att hålla barnen inom klassrummets väggar under så lång tid men det gjorde de med beröm", skriver polisen innan man avslutade texten med följande mening:

Annons

"En stor eloge till lärare och övrig personal på Råslättskolan".

Se hela inlägget här

"Tack till er som jobbade på skolan!Igår skedde en händelse på Råslättskolan som jag tro..

Se hela inlägget här

"Tack till er som jobbade på skolan!Igår skedde en händelse på Råslättskolan som jag tror att de flesta av er nu vet om. Min tanke med den här texten är inte att prata om händelsen i sig och vårt utredningsarbete utan mer beskriva mina egna reflektioner från min uppgift som platschef på skolan under polisens insats.

När larmet kom strax innan klockan 8 var jag fullt upptagen med att hålla i en utbildning. Vi förstod att det rörde sig om en potentiellt mycket allvarlig händelse och ändrade snabbt våra planer. Jag och många av mina kollegor tog oss till Råslättskolan där vår grupps uppgift blev att söka genom lokalerna efter om det kunde finnas fler skadade. Redan från början är min känsla att det råder ett lugn på skolan vilket beror på skolpersonalens professionella agerande.

Jag måste säga att jag är imponerad av lärarnas tålamod och arbete under denna pressade situation. De agerade snabbt och rätt genom att låsa in sina elever i klassrummen och höll dem kvar där i många timmar vilket gav oss möjlighet att säkra spår och metodiskt söka igenom alla lokaler samt med säkerhet få uppgifter från dem som sett händelsen. Jag förstod på personalen att det var en jobbig situation och inte enkelt att hålla barnen inom klassrummets väggar under så lång tid men det gjorde de med beröm.

För mig är det en tydlig signal på att det inte bara är polisen som tränat på att kunna hantera det otänkbara. Att även skolpersonalen är tränade i att agera snabbt visar på att det finns en tydlig strategi och en förberedelse. En förberedelse som i de allra flesta fall aldrig behöver användas men som blir så viktig när något plötsligt händer.

En stor eloge till lärare och övrig personal på Råslättskolan".