Anmälaren, som lät obducera katten, ifrågasätter polisens avlivning. Dessutom misstänker han att katten levde när den placerades i en frys på polisstationen.

Katten, som hade varit borta någon dag, blev påkörd och paret som kört på den ringde polisen. Paret ville ta med katten till en veterinär men polisen uppmanade dem att åka därifrån. Katten skulle de ta hand om.

Enligt polisens rapport slog en av dem katten i huvudet upprepade gånger med sin batong, tog sedan tag i svansen och la ner den i en påse.

Enligt polisen var båda bakbenen avslagna och ryggraden var av. Därför ansåg man att man behövde handla snabbt.

Ingen id-kontroll gjordes trots att katten var tatuerad i örat.

Inte heller kollade man om katten levde när den lades i frysen, vilket kattägaren tror utifrån kattens ställning när han fick tillbaka den. Han tror att katten vaknade upp en stund och ändrade ställning då han låg på alla fyra tassarna med huvudet vilande mellan framtassarna.

Kattägaren lät obducera katten och enligt obduktionsresultatet angavs dödsorsaken trauma. Katten inga allvarliga skador och hade överlevt om den lämnats till veterinär, skriver mannen i anmälan till JO där han också vill ha svar på vem av poliserna som hade utbildning nog att avgöra kattens tillstånd.