Det var i början på september 2018 som en ung pojke, tidigt på en onsdagsmorgon, gick in på Råslättsskolan med en ”större kniv” i handen – och några minuter senare fick polisen in uppgifter om att andra elever hade skadats.

LÄS MER: Pojken planerade attacken öppet på sociala medier

Pojken hade då gått till knivattack mot två andra barn. Kort efter attacken lyckades polisen gripa pojken, som själv var en elev på skolan.

JP har tidigare rapporterat om att pojken skrivit på sociala medier att han planerat att genomföra ett dåd på skolan. På en bild på Instagram, en månad innan attacken, syns en gestalt som håller en stor kniv i handen. Ansiktet döljs av en ”Scream”-mask och i en kommentar till bilden skrev användaren: ”Masken har kommit”.

Missar att kontrollera chattkonton

Nu kommer nya uppgifter om polisutredningen efter dådet. En granskning av Sveriges Radio Ekot visar att polisen i flera omskrivna fall missat att kontrollera misstänkta barn och tonåringars chatt- och spelkonton – och ett av fallen handlar alltså om skolattacken på Råslätt.

Annons

I över en månad hade pojken använt sig av chattappen Discord för att berätta om hur han skulle mörda barn på Råslättsskolan. På Steam, en gamingapp, skrev han även ”you are dead” till ett av barnen han hade tänkt att mörda. Flera andra elever visste om den planerade attacken.

– Han sa att han skulle ta kläderna, sitt vapen. Gå till en toalett. Byta om. Döda några. Gå tillbaka till toaletten. Byta om. Dumpa kläderna, och gå tillbaka hem, säger en elev till Ekot.

LÄS MER: Ahmeds släkting skadades i knivattacken

Men enligt granskningen kontrollerades aldrig pojkens konton.

– Jag vet inte om man inte tänkte på det, säger Klas Lorefors, som var en av två förundersökningsledare i fallet, till Ekot och fortsätter:

– Jag tror att det bottnar i en okunskap om att det finns material att hämta här.

”Måste uppmärksamma det”

Två andra exempel som nämns i granskningen är skolattacken i Trollhättan, där tre personer dog, och dödsmisshandeln av Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu i Huskvarna.

Även där hade de misstänkta tonåringarna kommunicerat om dåden på plattformarna – och i samtliga fall missade polisens utredare att kolla igenom materialet.

– Jag tänker att det kanske är något vi ska uppmärksamma åklagare och polis om, och medvetandegöra att de här plattformarna finns. Det här är två fall där vi hade kunnat göra mer, säger Klas Lorefors.

LÄS MER: Knivdåd på Råslättsskolan - detta har hänt

Relaterat: Nya uppgifter: Pojken planerade attacken på Råslättsskolan öppet på sociala medier
Relaterat: Två elever skadade efter knivattack på Råslättsskolan
Relaterat: Så snabbt kunde polisen gripa pojken efter knivattacken
Relaterat: Därför frias pojkarna från mord i ”Gica-fallet" – se pressträffen igen