Ett 20-tal medlemmar från nazistiska rörelsen Nordiska Motståndsrörelsen rörde sig mellan gatuhörnen Smedjegatan/Storgatan och Smedjegatan/Lantmätargränd i centrala Jönköping under lördagen.

Enligt vittnen på plats har medlemmarna bland annat skrikit "jävla landsförrädare" och andra grovt rasistiska tillmälen till förbipasserande.

Enligt Christer Wiktorsson, vakthavande befäl på polisen, befann polisen sig på plats med flera patruller.

– När jag pratade med yttre [befäl] alldeles nyss sa de att det var ordning och reda, men de [Nordiska Motståndsrörelsen] får mothugg från allmänhetens sida, sa Christer Wiktorsson vid klockan 13.00-tiden på lördagen.

Enligt ett vittne har medlemmarna bland annat skrikit "jävla landsförrädare" och andra rasistiska tillmälen till förbipasserande, hur ser ni på det?

– Nej, det är inte bra. Vad sa vittnet att det var för stämning på plats?

Annons

Vittnet sa att det var väldigt oroligt, och att, citat, "bråket hänger i luften".

– Jag har inte hört något om det, men det är klart, det ena ger ju det andra när allmänheten ska in och diskutera med dem.

Har Nordiska Motståndsrörelsen demonstrationstillstånd för dagens aktiviteter?

– Nej det tror jag inte. Jag säger "tror", för det är inte helt klart om det är en demonstration. Vi ska diskutera det med yttre [befäl] om det är en demonstration, det är ju lite av en gråzon när de delar ut flygblad, säger Christer Wiktorsson.

Charlie Rendahl som är gruppchef på polisen bekräftar att Nordiska motståndsrörelsen inte har något tillstånd.

— Det har de inte, men det klassas inte som en demonstration. De delar ut flygblad.

Han berättar att de har rört sig mellan olika platser i Jönköping. Däremot har polisen själva inte hört några rasistiska tillmälen som vittnen har berättat om.

— Det är inget som vi har hört. Sedan har ingen anmält det till oss heller, så vi har inte kunnat agera på det.