Med bara två veckor kvar till jul är det många företag och organisationer som anordnar personalfester, inte sällan med alkoholhaltiga drycker som ett inslag i festligheterna.

– Enligt svenska traditioner ingår det nästan alltid snaps till sillen och öl till den salta maten. Och det är lätt att man sätter sig bakom ratten onykter, vilket kan få förödande konsekvenser, säger Eleonor Franklin, projektledare vid NTF Jönköpings län.

Särskilda insatser

Denna vecka gör polisen särskilda insatser för att stoppa rattfyllerister. Myndigheten har tidigare koncentrerat sig på att göra så många utandningsprover som möjligt. Nu fokuserar myndigheten i stället på att aktivt söka efter rattfyllerister.

Enligt polisen är det ett mer effektivt sätt att förhindra rattfylleri.

Annons

– Vi kommer fortfarande att stå på trafikerade gator och göra utandningsprover, men vi har gått in mer på att försöka få tag på de som vi misstänker kan göra sig skyldiga till rattfylleri. Det handlar till exempel om tips, och att söka upp personer vi känner till sedan tidigare, säger Christer Sandberg, trafiksektionen vid polisen i Jönköping.

Specifika platser

Under veckan ska polisen göra insatser vid specifika platser i länet, däribland i anslutning till krogmiljöer och Systembolaget.

– Kvällstid handlar det mycket om krogmiljöer. Det är vanligt med fester inför julen, och vi vill motverka att påverkade personer tar bilen från krogen, säger Christer Sandberg.

Välkomnar satsning

Trafiksäkerhetsförbundet NTF välkomnar polisens fortsatta arbete för att stoppa rattfylleri.

– Alkohol är oerhört ofta inblandat i trafikolyckor. Det är oansvarigt att sätta sig bakom ratten när man har druckit, säger Eleonor Franklin.