Akono AB är en sotningsfirma med bas i Stockholm. Ägaren Mattias Rebane blev förvånad när han plötsligt under onsdagen blev nerringd av media.

— Vi är ett seriöst företag som erbjuder rengöring av ventilation. Det är bra att polisen varnar för att det kan finnas tjuvar som jobbar på ett sådant sätt, men blanda inte ihop det med vårt telefonnummer eller företag, säger Mattias Rebane.

Att sotningsfirman Akono blev utpekad som oseriösa hantverkare ser ägaren Mattias Rebane som ett allvarligt missförstånd.

— Ett sådant rykte påverkar vårt omdöme och det skapar oro hos våra kunder som beställt en tjänst, säger Mattias Rebane.

Polisen lämnade ut Jönköpingsnumret till media och beskrev hur uppringaren hade erbjudit olika sotningstjänster. Däremot har polisen i efterhand påpekat att man aldrig nämnt något företag eller menat att varna specifikt för telefonnumret, utan snarare avråda människor från att lämna ut för mycket information över telefon.

Annons

— De som har anmält detta har fått en olustig känsla av att de berättat när man är hemma eller inte till en främmande person. Därför ville vi varna för själva tillvägagångssättet, säger Thomas Agnevik, presstalesperson i polisregion öst.

Enligt polisen kan samtal från oseriösa hantverkare vara ett sätt att kolla upp när folk är bortresta.

— Vi har tidigare sett liknande beteenden när det gäller oseriösa hantverkare, att man är påstridig och fiskar fram uppgifter. Metoden att ringa på detta sätt kan kopplas till olika typer av brott, äger Thomas Agnevik.

Men varför valde ni att lämna ut firmans telefonnummer i samband med varningen?

— Vi beklagar såklart att firman blev uthängd som banditer. Jag har däremot rådgivit dem att kanske se över sina marknadsföringsmetoder, eftersom deras beteende har skapat otrygghet hos människor, säger Thomas Agnevik på polisen.

Akonos ägare Mattias Rebane tycker inte att polisen borde ta på sig uppdraget att kritisera firmans marknadsföring.

— De har ingen kännedom om vår marknadsföring. Vi kontaktar många tusen människor och har utvecklat en säkerhet som innebär att vi alltid följer upp våra tjänster skriftligt. Vi spelar dessutom in våra telefonsamtal, så om någon säljare skulle ha gått över gränsen så finns det alltid bevis, säger Mattias Rebane.

Det JP rapporterade om under onsdagsförmiddagen om falska sotare som ringer från ett Jönköpingsnummer var alltså inte korrekt. Artikeln uppdaterades några timmar senare.