Sverigedemokraterna skulle ha haft gruppmöte under söndagen den 25:e september. Det mötet blev inställt, men utanför samlingslokalen hade personer träffats som inte nåtts av nyheten om det inställda mötet. Anders Rickman passerade förbi utanför Habo kommunhus och såg då en politiker som avgått från partiet stå och samtala med två andra män, varav en tillhör partiet. Rickman tog en bild eftersom han tyckte att det var upprörande att politikern skulle delta i ett möte för ett parti där han inte var medlem.

Fick besök

Han begav sig hemåt med sin telefon i fickan och på den hade han ett fotografi på tre män som hade planerat att delta i gruppmötet. När Rickman senare var i hemmet fick han besök av en av männen på bilden.

— Han sade att jag skulle ångra mig om jag publicerade fotot och att det skulle bli rättsliga åtgärder, säger Anders Rickman.

Mannen sade att Rickman skulle ångra sig om han delade bilden vidare till media och då speciellt med fokus på sajten "Inte rasist men". Rickman har tidigare delat med sig av en bild från ett fullmäktigesammanträde till sajten och på den bilden fanns före detta SD-politiker.

Publicerade bilden

Rickman lade senare upp bilden på sin Facebookvägg för att berätta om vad som hade hänt. Rickman vet inte vem mannen är.

Varför publicerade du bilden på Facebook?

— Jag lade ut bilden för att jag ville visa att jag inte var rädd, jag skräms inte till tystnad.

Hur har det påverkat dig?

— Jag är inte rädd, jag kommer inte att sluta engagera mig.

Vet du vem det var?

— Han uppgav inte sitt namn och jag vet inte vem det är. Han tillhörde gänget kring SD och trodde att han skulle vara på ett SD-gruppmöte.

Hur vet du det?

Annons

— Säger någon att de har varit det så kan det inte vara min uppgift att granska det. De som kom till mötet var sådana som inte fått mejl om att det var inställt.

Han sade det alltså till dig?

— Ja, det sade han när han var vid mitt hus. Jag har varit politiker i 30 år och det har aldrig hänt att jag fått hembesök förut.

Tanken var att SD skulle hålla utbildning under mötet som blev inställt. Det var endast en ur partiet på plats.

— Vi sköt på det, det blev lite rörigt. Det var bara en medlem gick dit som inte visste om att det var inställt, säger Olle Moln-Teike, ordförande för SD i Habo och Mullsjö.

Han har hört talas om händelsen och känner till att Rickman fått besök i hemmet, men var själv inte på plats.

Vet du vem mannen är?

— Jag vet inte vem det är, jag har aldrig mött personen. Han är inte medlem i SD. Så bedriver inte vi vår politik.

Moln-Teike menar att mannen blev inbjuden av någon som inte tillhör partiet.

Får vem som helst komma på era möten?

— Gruppmöten har vi öppet för sympatisörer. Känner man någon som inte är medlem får man bjuda in personen, men bara om man är medlem själv.

Rickman och Moln-Teike har efteråt diskuterat händelsen och har olika åsikter om vems ansvar det är.

— Jag tycker det är dålig stil av Rickman. Han behöver inte ta ut det på oss och svartmåla oss, säger Moln-Teike och lägger till:

— Men man ska inte bli hotad eller bli förföljd, det står jag så klart inte bakom.