LÄS MER: Munksjöstaden kan få nytt namn

JP har berättat att tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret lagt fram förslaget att döpa om Munksjöstaden till Söder och Torpa. Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, berättade då att politikerna i nämnden diskuterat förslaget och att det skickats på återremiss.

Förslaget har ändå skapat synpunkter, framförallt från byggherrarna Gunnar Järvhammar och Tommy Fritz.

Och nu reagerar politiker mot att byta ut projekt- och arbetsnamnet från byggherrarna som dessutom verkar fallit Jönköpingsborna i smaken.

—Postadressen kommer ju ändå bli korrekt. Varför ska vi krångla om det? undrar kommunalrådet Carin Berggren.

Tillsammans med KD:s Simon Rundqvist diskuterade de saken på Twitter i helgen, och likt JP:s läsare – en majoritet föredrar Munksjöstaden visar en omröstning på JP.se – anser de inte att Torpa eller Söder behövs i sammanhanget. Dumheter, tycker Simon Rundqvist.

— Det är en unik stadsdel som växer fram. Man har sålt in projektet med det namnet, då är det olyckligt om kommunen ska börja krångla, säger han.

Annons

— Jag visste faktiskt inte om detta förrän jag läste det, fortsätter Berggren. Tjänstemännen har säkert goda grunder men personligen tycker jag inte att vi behöver ägna oss åt den här typen av diskussioner. Framförallt ska vi inte lägga pengar på att tjänstemännen ska ägna sig åt sånt här. Vi ska bygga bostäder – inget annat.

Det är Munksjöstaden som gäller för dig?

— Jag tycker det låter fint, framförallt med tanke på vad Munksjöfabriken har betytt för staden. Jämför vi med Nordstan i Göteborg så kallar man inte det för gamla stan, eller hur? Dessutom är gatunamnen redan bestämda. Vi har så otroligt många viktiga frågor så det är en ickefråga.

När JP pratar med Mona Forsberg, socialdemokratiskt oppositionsråd, tycker hon också att Munksjöstaden fungerar.

– Jag säger varken ja eller nej i nuläget, men det låter förstås bra och det är vad folk i allmänhet pratar om.

Anders Samuelsson förtydligar att det inte är så enkelt som att döpa om en stadsdel, utan hänvisar till namngivningslagen vilket ligger på myndighetsnivå.

– Jag ser det som positivt att det blir diskussioner, det välkomnar jag. I det här fallet handlar det om ett projektnamn som kommer leva så länge byggnationen pågår. Sen är frågan vad det ska heta.

Simon Rundqvist anser ändå att kommunen har möjlighet att styra riktningen, framförallt vilket förhållningssätt man vill ha till sina byggentreprenörer. I det här fallet Tommy Fritz och Gunnar Järvhammar.

– Man måste visa större fingertoppskänsla istället för att ensidigt krångla till det och fatta beslut över deras huvuden. Här har de varit tydliga med vad de vill göra med Munksjöstaden och då bör vi lyssna på det.

Anders Samuelsson, när kan ett besked komma?

Inom en eller två månader. Vi har ju bara nämnden en gång i månaden.