Ute på torget skyndar butikernas sista kunder hemåt i decemberkvällens snöglopp. Inne på Ritz konditori i Vaggeryd lyser det konspiratoriskt efter stängningsdags. Någonting historiskt är på väg att hända; bildandet av ett nytt parti.

Fakta: Inte första nya partiet

Empartiet må vara det första nya partiet med bas i Vaggeryds tätort. Men det har faktiskt f..

Fakta: Inte första nya partiet

Empartiet må vara det första nya partiet med bas i Vaggeryds tätort. Men det har faktiskt funnits (minst) ytterligare ett i kommunen. Bland annat var Skillingarydsprofilerna Roger Svenningsson (”partiledare”) och Linus Persson engagerade i det.

Namnet ”Söderpartiet” ger en ledtråd om vad som fanns på agendan. Bland annat var man emot Fenix gymnasieskola.

Partiet startade 1993 och finns inte kvar i dag.

”Charlie” Karlsson, som har satt sig i soffan längs kortsidan, längst in, inleder med en kort beskrivning av hur han tänker sig att det ska gå till i Empartiet:

Nerifrån och upp

— Det här ska vara ett nerifrån och upp-parti. Vi ska inte prata om ”våra satsningar”, utan vara medvetna om att det är medborgarnas pengar det handlar om – och att det är de som ska bestämma.

Annons

Han vänder sig också emot politiskt processande, där det läggs fram obekräftade uppgifter för att få igenom beslut. Som exempel nämner han flytten av ett gruppboende på Karlavägen i Vaggeryd till Jupiter i Skillingaryd.

— Och istället för att det satsas en miljon på Miliseum vill jag att mer pengar går till de små kultur- och bygdeföreningarna. Matfrågan på äldreboendena är också prioriterad.

Medlemsmöte

Resten av idéarbetet lämnar han vidare till ett första konstituerande medlemsmöte. Flertalet av det 20-tal som kom till Ritz tecknade sig på listan för att betala 150 kronor för medlemskap och få en gulnål att sätta på jackan.

— Jag ser det här som en chans att göra någonting för andra, istället för att bara sitta hemma och diskutera. Vi behöver det här för att göra någonting åt situationen inom skola och barnomsorg, säger Eva Malmberg.

Hon fick, liksom kompisen Jennie Lassen, ett av de allra första medlemskorten, med ensiffriga nummer.

— Det är bra att någon vågar ta det här steget. Om vi blir många så måste de ju lyssna – jag tror att det här blir bra, säger Jennie.