För att nomineras till utmärkelsen krävs bland annat minst 15 års ledarskap och minst 20 års aktiv judo. Utmärkelsen började delas ut 1974 och varje utmärkelse numreras.

– Jag fick nummer 203. Under utbildningen träffade jag han som fått nummer 16 det var häftigt, säger Pontus Daag.

Inom judo får ledaren licenser som gäller i två år efter det måste ledaren gå en utbildning för att förnya licensen.

"Kärt återseende"

Det var under en sådan fortbildningskurs med 80-talet andra meriterade tränare som Pontus överraskades med att få utmärkelsen. Det var Johan Ericsson som delade ut utmärkelsen, Johan är förbundsstyrelsens representant och han tidigare tävlat i Riksmästerskapet där Pontus då var coach och lagledare.

– Det var ett kärt återseende redan innan utmärkelsen delades ut och Pontus hade ingen aning om att det var på gång. säger Linda Jäderström Daag.

I motiveringen står det att: "Ditt bidrag till utvecklingen av svensk judo har varit betydelsefullt och det är vår förhoppning att du även i framtiden vill bidra till fortsatt utveckling."

– Det var roligt och spännande att bli överraskad så, säger Pontus Daag.

Förtjänsttecken 1, i guld med guldring på grön botten. Minst 5-årigt förtjänstfullt led..

Förtjänsttecken 1, i guld med guldring på grön botten. Minst 5-årigt förtjänstfullt ledararbete för svensk judo på klubb, distrikt eller förbundsnivå.

Förtjänsttecken 2, i guld med guldring på brun botten. Minst 10-årigt förtjänstfullt ledararbete för svensk judo på klubb, distrikt eller förbundsnivå.

Förtjänsttecken 3, i guld med guldring på svart botten. Minst 15-årigt förtjänstfullt ledararbete, dock förutsättes minst 20-års aktiv judoinsats, för svensk judo på klubb, distrikt eller förbundsnivå.

Förtjänstmedalj, kan tilldelas särskilt förtjänta personer vilka gjort svensk judo utomordentligt stora tjänster på distrikts- och förbundsnivå eller internationellt. Dock förutsättes att personen erhållit Förtjänsttecken 3 och att vederbörande har minst en 25- årig aktiv judoinsats.

Annons