Under hösten och vinter kommer popup teatrar att dyka upp runt om i länet. Först ut blir Habo där popup teatern "Försöka duger" kommer att spelas den 21 september på Spinnet.

– Habo var de första som beställde en popup teater så det blir premiären, säger Staffan Aspegren som är teaterchef på Smålands Musik & teater.

På Smålands Musik & Teaters hemsida går det att läsa att syftet med popup-verksamheten är att de vill besöka alla kommuner i länet för att framföra scenkonst och föra samtal.

För att hitta lokaler att spela i åkte projektledarna runt med en scenograf och tumstock.

– Så kom vi till Spinnet och blev förälskade i lokalen och i människorna som arbetar här, säger Staffan Aspegren.

Namnet till projektet har man fått genom att snegla på restaurang- och klädbranschen där det är vanligare med popup-verksamheter.

– Popupen är baserat på en befintlig lokal. Det här är blir som en teatersport, skådespelarna måste anpassa sig till lokalen, säger Staffan Aspegren.

Skämskudden

Staffan Aspegren kommer inleda kvällen med en presentation av Kulturhuset Spira som regionalt scenkonsthus och vad som står på programmet framöver. Sedan följer en mini-föreställning det finns sju olika som arrangören får välja mellan och i Habo kommer som sagts "Försöka duger" att spelas.

– Skådespelarna Hanna Schön och Kalle Malmberg fick helt fria händer att sätta ihop något och det landade i en teater i skämskuddens tecken, säger Staffan Aspegren.

Annons

Staffan Aspegren säger att han blivit luttrad efter 35 år i branschen och inte brukar dras med i teatrar utan sitter och analyserar. Men han berättar att han när han såg föreställningen så drogs han visst med och satt och skrattade.

Samtal

Kvällen rundas av på restaurangen Soul med samtal tillsammans med teaterchef, skådespelare och arrangör.

– Vi passade på att fråga vad folk vill ha när vi var runt och letade efter lokaler och svaret blev fika och samtal, säger Staffan Aspegren.

Efter teatern på Spinnet blir det inte fika utan mat.

– Maten kommer bli något koreanskt, säger Maria Solfeldt ägare av Soul.

Bakom arrangemanget från Habos sida står Habo kulturförening med Boja Bülow, som har han om teater delen i föreningen i spetsen.

– Jag är glad för att vi redan fått in ett antal bokningar. Vi har sagt att vi klarar av maximalt 50 besökare och hoppas det blir ett välbesökt evenemang, säger Bojan Bülow.