Från och med onsdag kan alla som vill nominera kandidater till Framsteget – Årets Huskvarnabo. Priset har anor till 1973, då Karl Kittendorff, som under lång tid på 1900-talet var Huskvarnas starke man, blev den första vinnaren.

2016 presenterades ingen vinnare av Framsteget för Huskvarnas utveckling, priset som tidigare hette Årets Huskvarnabo. Orsaken var att man inte kunde komma överens om vem som skulle få det. Dåvarande juryn kom fram till att det vore bra att besluta om formella regler och kriterier för hur nomineringen skulle gå till.

Ifjol var priset tillbaka i en ny skepnad, och Christer Möller fick vandringspriset, en av Calle Örnemarks träskulpturer, för sitt arbete med musik och film som knyter an till Huskvarna.

Nu är det dags igen, och allmänheten uppmuntras att nominera lämpliga pristagare. Juryn består av Gunnar Storm, Huskvarna Javisst, Per Jonson, Huskvarna hembygdsförening, Kari Ruokola, kultur- och fritidsförvaltningen, och Anna-Lena Hultgren, som representerar näringslivet i Huskvarna.

– Vi vill visa hur mycket intressant som sker i Huskvarna, vad gäller bland annat innovationer, kultur, miljö och sociala satsningar. Det här priset är ett bra sätt att göra det, säger Kari Ruokola.

Annons

Viktigt att motivera

Kandidaterna kan få utmärkelsen både för enskilda insatser och för lång och trogen tjänst. Såväl personer, som företag och organisationer har fått utmärkelsen genom åren.

– Det handlar om någon, en person, institution eller organisation, som har ett starkt engagemang för en verksamhet som är viktig för Huskvarna, säger Kari Ruokola, och får medhåll:

– Vi vill att folk ska tänka brett och fritt, och motivera varför just deras kandidat är en värdig vinnare, säger Per Jonson.

Juryn tar emot nomineringar fram till den 15 oktober, och tar efter det fram tre kandidater som kniper en pallplats. Vinnaren utnämns den 10 november i Pingstkyrkan i Huskvarna.

– Vi hoppas få se lite överraskningar bland nomineringarna, något som man inte hade tänkt på, säger Gunnar Storm.