– Problemet är att det är svårt att få ihop volontärer, säger Qom ut-ordföranden Jakob Modigh.

Det sjätte arrangemanget i Jönköping står för dörren, lika många gånger har man slagit rekord i paraden. Från 1 300 i paraden premiäråret 2013, då Jönköping Qom ut bildades, till 10 000 i fjol.

– Och det är inte våra egna siffror, det är polisens, understryker Modigh som tillträdde som ordförande för Prides av avdelning i Jönköping.

– Det är spännande att komma in i handlingen nu när blivit ett sådant drag, och att döma av förhandsintresset så kommer vi att fortsätta växa, så vi lär bli fler än 10 000, tror Jakob Modigh.

Största gruppen är från Högskolan (HLK), men politiken och föreningslivet kommer allt starkare.

– Det är inte antalet deltagare vi är oroliga för, utan antalet volontärer, det har genomgående varit ett problem att rekrytera och verkar bli ett stort problem i år också. Lite märkligt ändå när det är så stort engagemang i övrigt.

Invigningen äger rum på Spira och avslutningen i Rådhusparken, där emellan kommer Stadsbiblioteket stå i händelsernas centrum. Men det ska hela Jönköping göra, enligt arrangören, med regnbågsflaggor hissade på offentliga inrättningar, liksom på kommunalbussarna.

– Det ska synas vad det är som håller på att hända, menar Modigh, som fortfarande håller på att organisera detaljer i programupplägg.

Annons

– Klart är att rikskända Angelica Löwdin är en av föreläsarna, Andrea Bjärhag från Växjö en annan, hennes föreläsning känns lite extra nära eftersom hon är smålänning och allt, säger Jakob Modigh.

På musikfronten skyltar man med stadens egen son Daniel Karlsson, mer känd som The Moniker. Han kommer att uppträda på stora scenen i Rådhusparken, liksom en rad andra artister.

– Stockholm får passa sig om man vill vara störst.

GÖTEBORG 20160817 Artisten Daniel Karlsson, från Norrahammar, känd som The Moniker, uppträder på årets Pridefest i Rådhusparken den 25 augusti.
Foto: Thomas Johansson/TT
Qom ut-styrelsen finslipar programmet för Pride-veckan. Från vänster: Håkan Carlsson, Petra Bertilsson, Rickard Nyberg, Alexandra Jauhiainen, Joakim Larsson och Jakob Modigh.
Foto: Kajsa Juslin

Pride Jönköping 2018

Programmet 20-26 augusti i stora drag, fler programpunkter väntas.

Måndag: invigning i F..

Pride Jönköping 2018

Programmet 20-26 augusti i stora drag, fler programpunkter väntas.

Måndag: invigning i Foajén på Spira, föreställningen ”Dom ska hitta oss tillsammans”.

Tisdag: panelsamtal med HBTQ-personer, HIV-test med snabbsvar.

Onsdag: ”Mitt liv som transperson”, föreläsning av Andrea Bjärhag.

Torsdag: ”Jag har något jag måste berätta”, föreläsning av Johannes Rosenlundh.

Fredag: ”Innanförskap istället för utanförskap”, föreläsning av Andrea Löwdin.

Lördag: Prideparad från Braheparken till Rådhusparken, med aktiviteter, utställare och musik. The Moniker med flera på stora scenen.

Söndag: Regnbågsmässa i Sofiakyrkan.

(qomut.se)