De senaste dagarna har fem, sex personer ur aktionsgruppen "Psalmsång mot nazism" från olika delar av landet kallats till polisförhör, med anledning av att de stoppade Svenskarnas Partis marsch genom att sätta sig i korsningen Barnarpsgatan/Brunnsgatan och sjunga kristna psalmer. Efter varningar från polisen lät sig ett tiotal personer gripas och ledas bort från platsen.

– Vi har ju erkänt brottet, otvivelaktigt är det så att vi gjort det som vi är kallade till förhör för. Men vi är alla väldigt stolta över vad vi gjort, säger Isak Thomas Gerson, en av psalmsångarna.

– Det var en helt nödvändig aktion, det var ett nazistiskt parti som var ett hot mot folket i Jönköping. Partiets demonstration innebar hets mot folkgrupp, och borde därför inte ha hållits överhuvudtaget.

Nu har flera personer i gruppen fått redogöra för polisen vad de gjorde i centrala Jönköping 1 maj. Flera av dem har uttryckt att de är beredda att gå till rättegång istället för att acceptera ett strafföreläggande. Isak Thomas Gerson känner ingen oro inför ett eventuellt åtal.

– Vad jag förstår handlar det om böter på mellan 5 000 och 8 000 kronor, säger han.

En annan av psalmsångarna, Elias Ytterbrink, kallades till förhör i hemstaden Göteborg på måndagen.

– Personligen är jag beredd att ta detta till rättegång, jag tycker inte polis och åklagare ska kunna komma undan så lätt med det här agerandet.

Elias Ytterbrink tycker att förhören om vad gruppen gjorde 1 maj är en märklig prioritering från polisens sida.

– Att stoppa oss som sjunger sånger och låta nazisterna marschera vidare känns konstigt. Och dessutom har vi ju religionsfrihet i det här landet.

Han tycker också det känns märkligt att polisen på ett vagt sätt nu bett de inblandade "komma in och prata en stund om något som hände i Jönköping 1 maj".

– De som redan varit på förhör har dessutom fått papper om brottsrubricering och annat på bordet, när det vanliga är att man får det utskickat hem först, säger Elias Ytterbrink.