Svar

Replik till Cilla Benkö, Björn Löfdahl och Peter Olsson ”Den lokala journalistiken har aldrig varit viktigare” (18/9):

DET HÅLLER JAG verkligen med om, det är viktiga grundpelare för en stabil demokrati. Att landets medborgare kan lita på mainstream-media och att nyheterna är trovärdiga. Det sistnämnda klandrar jag inte SR för. Men när vi kommer till det är med ”oberoende och opartisk rapportering” så poängterar de verkligen att det är viktigt. Då ställer jag mig frågan: Varför är ni inte opartiska då?

Annons

Om vi lugnar oss lite och backar bandet till 1947. Radiotjänst som funnits i 22 år i TT:s och Radioindustrins regi bryter plötsligt samarbetet och Radiotjänst får formell rätt till egna nyhetssändningar. Då var det den 26-åriga Tranåsgossen, numera legendaren Lennart Hyland som satt i ena änden av den statliga megafonen och skapade ren panik i Folkhemssverige när han på ett sådär, lite lurigt sätt sa att alla pappor skulle byta slipsar med varann i Humlegården. Eller när han välkomnade Snoddas in på scen under radioprogrammet Karusellen som också skapade hysteri ute i stugorna. Då var det nytt, spännande och mysigt med radio. Men idag är det en helt annan historia.

ENLIGT EN UNDERSÖKNING av Göteborgs Universitet röstar hela 82 procent av journalistkåren inom public rödgrönt, bara där borde det ringa en varningsklocka. Eller som professor Kent Asp på samma universitet kommentera det: ”Det är ett demokratiskt problem”.

Vi ser till exempel nyhetsankare i Aktuellt säga att ”Moderaterna försämrar för pensionärer”. Eller hur P3:s Tankesmedjan mer liknar en propagandakanal än ett satirprogram då i princip alla skämt slår åt högern. Eller när UR nästan indoktrinerar barn genom låten ”Det är coolt med skatt”. Eller när man i TV-serien Allt För Sverige hälsar på en ”vanlig” svensk familj och de har tavlor på Karl Marx. Eller när SVT Agenda köpt en socialistisk problembeskrivning och kopplar samman krisen i skolan med friskolor. Eller när man i barnkanalen får berättat för sig att den marxistiska revolutionären Che Guevara ”stod för många bra grejer”.

Listan kan göras lång på när public service gång på gång glorifierar de rödgröna eller medvetet eller omedvetet aktivt missgynnar andra partier. Jag förstår att det är svårt att se bjälken i sitt eget öga när man bevisligen bara umgås med likasinnade på jobbet. För att public service med handen på hjärtat ska kunna kalla sig opartiska måste de se över sina rekryteringar.

William Fröding

Kommunfullmäktigekandidat och distriktsordförande i CUF Jönköpings län