Det har varit lite tissel och tassel alltsedan PHL Fastigheter gick ut med informationen om att det skulle öppna en sushirestaurang i deras lokaler i Vaggeryd. De avslöjade när, men inte vilka som skulle driva restaurangen. Men ett möte på Vaggeryds bibliotek någon vecka senare rätar strax ut de frågetecken som finns.

Många med

Det blir ett möte inte bara med Wei Qing He, kvinnan med kinesiska rötter som är den som ska driva restaurangen, utan också med hennes make barnbibliotekarie Henrik Arvidsson, Kenneth Karlsson och Cathrine Palmcrantz från Vaggeryds näringslivsråd och Per Larsson, vd för Gärahovs bygg ab.

Alla har de sina självklara roller att fylla, fastän det mest var en slump att allt drogs igång. I alla fall om man ska tro Cathrine Palmcrantz.

Om hur

Ungefär så här var det: bibliotekschef Lo Claesson kände till Wei Qing He och hur mycket hon älskade att laga sushi, Cathrine Palmcrantz kontaktade PHL Fastigheter och frågade efter lokal - och fick tummen upp direkt.

— Det var ett bra komplement, konstaterar Per Larsson.

Annons

Även Kenneth Karlsson blev snart inblandad i sin roll som affärsutvecklare. Han har bland annat hjälpt till med att ta fram en affärsplan och skapa en budget. Även Wei Qing Hes dotter Bing, som studerar på Jönköping University har hjälpt till.

— Det här har verkligen varit en resa, från budget till i dag, säger Kenneth Karlsson.

Henrik Arvidsson hjälper till med allt pappersarbete kring restaurangen, men lovar (med ett skratt) att själv aldrig tillaga någon sushi.

I Kina

Wei Qing He berättar att hon just har kommit hem efter en längre resa i Australien och Kina, där hon byggt upp ännu mera kunskap i det här med att driva just en sushirestaurang. När hon för flera år sedan bodde i Kina (hon och Henrik Arvidsson har varit gifta i 12 år nu och har en liten son ihop) drev hon bland annat en livsmedelsbutik och hon har även arbetat på sushirestaurang. Den senaste tiden (i Sverige) har hon gått på timvikariat, bland annat i skolkök.

— Det här ska bli jättespännande, säger hon om att öppna eget igen.

Hon vill göra något annat än att sitta och vänta på sina timjobb, säger hon, och om inte jobben finns så får man skapa dem själv resonerar hon.

En apa

Om allt går i lås kommer restaurangen att öppna i maj. I mindre skala först, men intresse och smak hos kunderna kommer sedan att få utveckla verksamheten. Just nu filas det på inredning och grafisk profil och kanske kommer en apa att finnas med i bilden. Varför? Jo, för att enligt det kinesiska horoskopet är det just nu apans år, något som infaller ungefär vart nionde år. Dessutom är både Henrik Arvidsson och Wei Qing He födda i apans år.

— Ska man göra något viktigt så är det fördelaktigt att göra det just i apans år, säger Henrik Arvidsson.

— Ska man starta något så är det nu.