Det har varit en ovanligt varm sommar där SMHI utfärdat varningar på grund av höga temperaturer. På Habo kommuns hemsida ger därför räddningstjänsten tips att tänka på i värmen.

Vissa personer tenderar att drabbas hårdare av värmen än andra, några av dessa riskgrupper är äldre över 80 år, personer som tar vissa typer av mediciner till exempel vätskedrivande, personer med vissa sjukdomar, nyfödda och småbarn.

Tänk på att det är som varmast mitt på dagen och på eftermiddagen, undvik därför fysiskt ansträngande aktiviteter under denna period.

Det är viktigt att dricka även om man inte känner sig törstig, men för kalla drycker kan ge upphov till kramp. Man bör också undvika söta drycker, eftersom de enligt Vårdguiden 1177 fungerar uttorkande. Alkohol är också något man bör undvika i värmen, eftersom alkohol ökar risken för vätskebrist och påverkar nervsystemet därför missar man lätt tidiga symtom på värmepåverkan, skriver Vårdguiden.

Habo kommun uppmanar personer som tillhör en sårbar grupp att ha tät kontakt med anhöriga, vänner eller hemtjänst.

Det är också viktigt att inte låta maten stå framme i värmen eftersom det skyndar på bakterietillväxten.

Annons

När man svettas förlorar man mycket salt, därför är det bra att fylla på med salter och mineraler genom att dricka mineralvatten eller kanske äta några bitar saltgurka.

Kommunen uppmanar till att man håller sig i skugga, använder markiser för att stänga ute värmen, använda fläktar och luftkonditionering om det finns. Vårdguiden 1177 råder att man flyttar sig till ett annat ställe om inomhustemperaturen där man vistas överstiger 25 grader. Att klä sig i tunna, luftiga kläder och gärna lägg en blöt handduk i nacken eller ta en kall dusch hjälper till att kyla ner kroppen.

Eftersom temperaturen ofta sjunker på kvällen och natten är det bra att vädra ut ordentligt under den tiden, men tänk på inbrottsrisken.

Enligt 1177 är tecken på värmeslag när kroppstemperatur stiger över 40 grader, huvudvärk, illamående och kräkningar, synstörningar, yrsel, snabb puls och rödflammig torr hud. Man bör kontakta sjukvården när man känner av dessa symptom.

Vad är en värmebölja?

Värmebölja är en period av ovanligt varmt väder. I Sverige har det visat sig att när dyg..

Vad är en värmebölja?

Värmebölja är en period av ovanligt varmt väder. I Sverige har det visat sig att när dygnsmedel-temperaturen överstiger 22-23 grader under minst tre dygn ökar dödligheten markant. Det är väldigt individuellt hur vi upplever och klarar av värme. Höga ihållande temperaturer medför olika stora risker för olika individer beroende på deras hälsotillstånd.

Källa: Habo Kommun.