Alla har ett förhållande till filmmusik. Men för den äldre publiken är kanske TV- och datorspel inte vardagsmat. Det har hänt en del sedan de första spelen kom på 1980-talet. Då var det blippande och skrapiga ljudeffekter som gällde. Idag har ljudspåren utvecklats till en skön konstform. Med anledning av den stora datorfestivalen Dreamhack som hålls i helgen presenterade på söndagskvällen Sinfoniettan storslagna arrangemang av musik från en lång rad spel. Allt under ledning av den karismatiske Ulf Wadenbrandt.

FAKTA: Dreamhack in Concert

Konsert: Dreamhack in Concert

Medverkande: Jönköpings Sinfonietta

..

FAKTA: Dreamhack in Concert

Konsert: Dreamhack in Concert

Medverkande: Jönköpings Sinfonietta

Dirigent: Ulf Wadenbrandt

Plats: Konsertsalen, Spira

Arrangör: Smålands Musik & Teater

Betyg: 4 tändstickor

Rubrik: Dynamisk datordramatik

Annons

Jag är ingen expert på TV- och datorspel, men jag är expert på musik. Därför kan jag inte relatera till spelen, men ska redogöra för musikens olika stilar. ”Battlefield” bjuder dramatik med tunga trummor och basmättat sound. En perfekt avspark på kvällen. I ”Halo” finns mer ödesmättad och exotisk estetik. Man tänker på finaler i många Bond-filmer. Det storslagna varvades med humor och rytmisk lekfullhet. Orkestern har en lättsam spänst som tjusar.

”Far Horizons” är en vidunderlig naturupplevelse med smäktande klanger som man bara kan älska. I ”Angry Birds” kommer lekfullheten och det busiga tillbaka. I ”World of Warcraft” finns en dansande och pockande kraft som blandas med ett eftertänksamt och mjukt tonspråk. I ”Dreams of Nemo” bjuds vi upp till dans och en ångdriven tågresa från det tidiga 1900-talet som födde berättelsen.

I de femton numren fick vi höra storslagen och medryckande musik i mästerliga arrangemang av maestro Wadenbrandt. Det handlar om musik med hög klass som har en självklar plats inom konstmusiken och som kan förtjusa alla. Den ungdomliga publiken kanske fick en ny syn på den musik som inte bara finns i spelen utan också lyfter och bär dem.

Bo Levander