Varm känsla och varm luft i ladan; här inne är det helt fullt. Längst fram står Melissa Horn på scenen med sin gitarr. Det krävs en stor röst att tysta ett publikhav, och här hörs knappnålar falla.

Fakta: Konserten

Konsert

Melissa Horn

Plats: Folkets Park, Huskvarna

Betyg: 5 stickor

Fakta: Konserten

Konsert

Melissa Horn

Plats: Folkets Park, Huskvarna

Betyg: 5 stickor

Säsongens sista gig och Horn är nästintill förvånad över att så många hittat hit ikväll, även så tidigt som klockan fem. Hon möter oss mjukt med sina monologiska visor. De är som utdrag ur en dagbok om det som en gång var. Texter om att älska någon och att låta dem gå.

Annons

Hennes röst är stadig medan våra underläppar darrar. Hon sätter allt i perspektiv och vi granskar oss själva. Har vi gjort rätt, hittat hem? Har vi valt med hjärtat? Alla tidlösa frågor som vi själva velat skriva ned. Man måste känna för att leva, men vad ska man egentligen känna?

Plötslig skakas melankolin av och Horn berättar om sina byxor, hur hon i morse tog upp dem ur tvättkorgen och spillde salt och pommes frites på dem på vägen hit. Medmänskligheten flätar oss samman och vi både skrattar och gråter.

Vi faller tillbaka i vårt drömska tillstånd. Under Ett sent förlåt vet vi inte längre om det är Melissas minnen vi ler åt eller våra egna. Det är lätt att själv driva i väg i tankar när texterna är så gripande; Horn rör vid ämnen som alltid är aktuella för alla i alla åldrar i alla tider.

Lika höstligt som det är där ute, är det här inne. Men det finns en trygghet i det där dova. Något vackert med att se något ta slut, för att sedan bli något nytt. Horns låtar får oss se ödmjukt på smärta, medan hennes gemytliga mellanprat värmer oss likt en brasa. Försynt ber hon oss önska låtar, ifall att hon missat någon speciell.

Hon avslutar kvällen med Långa nätter, New York och Falla fritt och publiken förvandlas till stor och överväldigande kör. Vi står där och känner glädje, vemod och sorg. Men mest av allt känner vi värme och en ofantlig kärlek.