Här är sju saker som du kan hitta på under helgen i Jönköping med omnejd.

Det blir festligt i Munksjömagasinen.
Foto: Fabian Beiving

Festligt i Munksjömagasinen eller ölfest

UTELIV. OPA är igång och det betyder dansfest deluxe i Munksjömagasinen på lördag. Den här gången är det under parollen ”We are animals”. DJ:s under kvällen är Jönköpings egen Filip Jenven och Tommy Brun. Så ta på er dansskorna och festhumöret ner till magasinen och släpp loss.

ÖL. Ny vecka, ny tap take over. Den här gången är det El Duderino som på fredag bjuder in Westcoast Beersmith från Göteborg. Det blir fem tappar som ölsmederna från västkusten tar över och det blir somriga smaker som apelsin, mango och jordgubbar i ölen de kånkar dit. Visst låter det uppfriskande och härligt i fredagssolen.

FILM. ”Bridge over troubled water”, ”Rainy days and mondays” och ”These boots are made for walkin”. Vad har dessa tre låtar för gemensamt förutom att de kommer från samma era? The Wrecking Crew så klart. Studiomusikerna i Los Angeles spelade på otroligt många hits, men fick kanske aldrig synas. Det åtgärdas i dokumentären ”The Wrecking Crew” som finns på Netflix. Filmen visar med värme studiomusikernas uppgång och fall och är enligt mig ett viktigt musikaliskt tidsdokument.

Annons

Mer information: OPA är lördag 16 juni. Dörrarna öppnar 22.00 och stänger 02.00, mer information om biljetter med mera hittar du på deras hemsida. El Duderino öppnar 16.00, mer information om eventet hittar du på deras facebooksida. ”The Wrecking Crew” går att streama på Netflix.

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Dreamhack Summer arrangeras i helgen.
Foto: JANNE WRANGBERTH

Spelfestival eller fotbollsspelande

FESTIVAL. Dreamhack Summer är tillbaka! Det är som känt världens största datorfestival och pågår mellan den 16 till den 19 juni på Elmia. Koppla upp egna datorn eller flanera runt bland försäljare, spelare, tävlingar med mera.

FOTBOLLSCUP. På Tenhults IF:s hemma plan Kabevallen arrangeras Kabecupen för andra året i rad med barn födda mellan 2009 och 2011 lördagen den 16 juni. 88 lag gör upp i matcher och vid sidan av kommer det finnas hoppborgar, kiosker, speedshooting med mera.

Mer information: Följ Dreamhack via sociala medier som Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat och genom livestreams och Youtube. Gå in på fotbollsklubbens hemsida här eller via föreningens Facebooksida @tenhultsif.

Cecilia Nilsen Palm är näringslivsreporter på Jönköpings-Posten

Henrik Teleman ställer ut "I telefonen finns hela människan" på Jönköpings läns museum.
Foto: Robert Eriksson

Minnena finns i mobilen

UTSTÄLLNING. Ibland när jag är på dåligt humör bläddrar jag bland mina bilder i telefonen. Minnen från födelsedagar, utflykter och högtider finns samlade, en knapptryckning bort. Så är det också för många flyktingar. Konstnären Henrik Teleman har intervjuat 90 personer på flyktingförläggningar i Sverige. De har berättat om sina liv och visat sina bilder. Projektet har resulterat i en bok och en utställning som nu kommer till Jönköpings läns museum. "I telefonen finns hela människan" är rätt fantastiskt i sin enkelhet. Små berättelser om människoöden. Om förälskelser, drömmar, misslyckanden och vardagstristess, som vi alla kan känna igen oss i, men förstås också med en vemodig klangbotten. Mycket av det som beskrivs finns ju inte kvar.

Mer information: Läs mer om projektet på "I telefonen finns hela människans" hemsida.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Spelfåglar ställs ut i Jönköping.
Foto: Johan Karlgren

Analog spelkultur vid fågelmuseet

UTSTÄLLNING. Släpp TV-spelskonsolerna och gå analogt! Den pärlande pappan och Instagramsuccén @PappasPärlor (Johan Karlgren) ställer ut i Jönköping. Flygande fin utställning tänker jag förutspå, där Duck Hunt-ankan, Cocoon från The Legend of Zelda: A link to the past och Chocobo från Final Fantasy tar plats på Fågelmuseet!

Mer information: Läs om utställningen på JKPG.com.

Sophia Magasanik är tf ansvarig för sociala medier på Hall Media