Här är sju saker som händer i Jönköping med omnejd.

Poeten Rasha Alqasim är en av gästerna på Poesifest i Jönköping.
Foto: Sannah Kvist

Ägna helgen åt konst och poesi

KULTUR. Den här helgen är det gott om upplevelser för alla kulturintresserade. I Huskvarna ordnas det en stor utställning med Jean Hermansons porträtt på arbetare. Många har säkert sett den Guldbaggenominerade dokumentären om fotografen från Norrahammar på SVT Play, men nu finns det alltså möjlighet att se fotografierna på riktigt.

Helgen erbjuder också en rad författarsamtal och uppläsningarna. Jönköping är värd för en internationell poesifestival med besök av poeter från när och fjärran. I programmet finns uppläsningar på bibliotek och konsthallar, men också i häktet. Passa på och upplev poesi från Sydamerika, Mellanöstern och Sverige.

Mer information: Fotoutställningen "Himlens mörkrum" visas på Smeden i Huskvarna till den 19 september. Poesifest hålls på flera orter i Region Jönköpings län. Du hittar alla programpunkter här.

Annons

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Walk of Hope i Jönköping.
Foto: Sara Uddemar

Tipspromenad eller klimatdag

TIPSPROMENAD. Walk of Hope kommer till Jönköping lördag 15 september. Då arrangeras tipspromenad vid Atteviks bil för att samla in pengar till Barncancerfonden. Många sponsrade priser!

KLIMATDAG. I en hel vecka står klimatfrågorna i centrum i länet, på lördag genom en klimatdag i Jönköping city där det bland annat går att testa elbilar och cyklar.

Mer information: Start klockan 14 i Knektaparken. Tipspromenaden är cirka 4 kilometer lång och utgår från gräsplätten bakom Atteviks. Mer information genom Facebooksidan ”Walk of Hope Jönköping/Huskvarna" här! Klimatdagen pågår mellan klockan 10 och 14 på Hamnplan i Jönköping. Mer information på klimatrådets hemsida klimatveckan.klimatradet.se.

Cecilia Nilsen Palm är näringslivsreporter på Jönköpings-Posten

Demetri Martins humor värmer i höstmörkret.
Foto: Erik Simkins

Roliga timmen eller Junekvintetten

KOMEDI. Hösten överföll oss efter en allt för varm sommar och det bästa receptet för att lindra den kommande höstdepressionen är humor. På Netflix finns det ett antal stand up-specialer värda att titta närmare på: Iliza Schlezinger, Trevor Noah, Jimmy Carr och Tig Notaro är bara några värda att nämna. Demetri Martins "The Overthinker" är dock den jag vill tipsa om. Amerikanen har sin väldigt egna stil med teckningar, ordvitsar och musik som han använder för att skämta om samhället i smått och stort. Smått briljant i sin enkelhet.

MUSIK. Junekvintetten gav egentligen sitt avsked för ett tag sedan. Men redan till helgen gör de comeback. Tillsammans med Magnus Lundmark och Nina Åkerblom-Nielsen uppträder de på Kulturkvarteret Ödlan vid Södra Munksjön.

Mer information: Demetri Martin finns på Netflix. Konserten med Junekvintetten och vänner är på söndag klockan 17 och adressen är Syrgasvägen 7. Biljetter går att köpa här.

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Li Kioko ställer ut på Grenna Museum.
Foto: Pressbild

Li Kioko - En resa i tid och rum

KONST. Konstnärinnan och poeten Li Kiokos verk ställs ut på Grenna Museum under september månad. Född i Brasilien av japanska föräldrar tog ett konststipendium Li till Europa, innan hon slutligen landade i Jönköping och Norrahammar. Hennes konst, ofta målad med blandteknik, går i blåa och gula toner och refererar stundom till världshändelser, stundom till en resa inåt. Verken lämnar plats för besökaren att lägga in sin egen tolkning utifrån vad man bär med sig.

Mer information: Li Kiokos utställning visas på Grenna Museum fram till 23 september, deras öppettider i helgen är 10-16.

Sophia Magasanik är tf ansvarig för sociala medier på Hall Media