Här är ett antal skoj saker som händer i Jönköping med omnejd.

Under helgen arrangeras bland annat BMX-uppvisning på Asecs.
Foto: Nathan Denette

Spökerier eller BMX-uppvisning

SPÖKHUS. Varför inte starta Halloween-firandet redan på lördag? Då är det spökrunda, fika och maskeraddisco på Kulturhuset för alla barn.

ASECS-JIPPON. Under lördag och söndag har Asecs köpcentrum sin stora invigningshelg med bland annat Parkour-uppvisning, breakdance, BMX-uppvisning, ansiktsmålning och ballongkonstnärer.

Mer information: Spökrundan arrangeras på Kulturhuset på Tändsticksområdet lördag 27 oktober klockan 13.00 för barn upp till 13 år och från 17.00 för barn från 13 år och uppåt. Mer information finns på deras Facebooksida här! Asecs har öppet mellan klockan 10 och 18 på lördag och mellan klockan 11 och 17 på söndag helgen 27-28 oktober.

Cecilia Nilsen Palm är näringslivsjournalist på Jönköpings-Posten

Rosenlundsbadets spa är perfekt en höstdag.

Värm dig i en kallare oktober (on a budget)

SPA-DAG. En varm oktober i all ära, men miljöångesten över smältande isar tynger mitt samvete mer än vad jag kan njuta av en iskall öl i en onormalt värmande höstsol. När kylan nu äntligen (nåja) kryper allt närmre benmärgen tar jag istället bussen till Rosenlund och köper en biljett till deras spa-avdelning! Flashigare institutioner finns såklart för den som vill checka ut från verkligheten en längre tid, men eteriska oljor på aggregaten, den obligatoriska jacuzzin, fotbad, behaglig tystnad och ångbastu i några timmar är allt som krävs för att tina min valna kropp och själ.

Annons

Tips till den rutinerade: Ta med ansiktsmask till efter ångbastun. Du kommer gå därifrån med ett glow som till och med Beyoncé (on a budget) skulle avundas.

Sophia Magasanik är tf. sociala medieansvarig för Hall Media.

Hästpojken.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Musikkrock på fredag

GÖTEBORGSPOP. Ur det som återstod av Bad Cash Quartet reste sig ett av Göteborgs mer underskattade band. Hästpojken kommer till Bongo på fredag och det garanterar poppärlor fyllda med ångest och känslor. De kom tillbaka i våras med skivan ”Hästpojken är död”, med den bevisade de snarare motsatsen. Hästpojken är långt i från död, snarare kanske mer levande än någonsin. Nu ska de visa samma sak på scen.

SKRAMLIG INDIEROCK. Är det hårdare toner som efterfrågas så borde kvällen nere på Sofiehof Underjord fungera utmärkt. Det är fjärde gången på lite mer än ett år som Rome is not a town kommer till Jönköpingstrakten och anledningen till det är inte bara att det är smidigt från Göteborg. Det är skramligt, det är kaxigt och inte minst fruktansvärt bra. Förutom Rome is not a town spelar även Maran och Everdeen.

Mer information: Hästpojken spelar på Bongo fredag 26 oktober, dörrarna öppnar vid 19, spelningen är senare på kvällen. Biljetter hittar du här. Rome is not a town med flera spelar på Sofiehof Underjord. Dörrarna öppnar 21.00. Förköp går att göra via swish.

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Auður Ava Ólafsdóttir är aktuell med romanen "Ärr" på svenska.

Utforska den nordiska litteraturen

LITTERATUR. Hösten är högsäsong för litteraturpriser. På tisdag offentliggörs årets vinnare av Nordiska rådets litteraturpris. Nomineringslistan är en utmärkt läslista för den som vill utforska det bästa ur den nordiska litteraturen. Allt är inte översatt, men flera av författarna är utgivna på svenska sedan tidigare. Jag hejar lite extra på isländska Auður Ava Ólafsdóttir i år.

Flera intressanta författare från tidigare år är också aktuella med nya böcker på svenska i höst. Jag tänker särskilt på Geir Gulliksen, Niviaq Korneliussen och Vigdis Hjorth som alla varmt kan rekommenderas. Årets svenska nomineringar är diktsamlingen "Tapeshavet" av Gunnar D Hansson och "Doften av en man" av Agneta Pleijel.

Mer information: Du hittar hela listan över nominerade författare på Nordiska rådets hemsida.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Pop