Här är fem saker som händer i Jönköping med omnejd under helgen.

Le Patin Libre at Alexandra Palace, part of Dance Umbrella 2014.
Foto: Alicia Clarke

Som en dans på is för Dansnät Jönköping

DANS. Dansnät Jönköping sätter igång sin säsong på ett kyligt sätt. De tar sig nämligen in till Kinnarps Arena med föreställningen ”Vertical Influences”. Bakom dansupplevelsen står kanadensiska gruppen Le Patin Libre som består av konståkare som ville göra koreografiska verk utöver själva sportutövandet. Bort med glitter och glamour och in med något helt annat och unikt. Av det som jag har sett i videoklipp är det här en upplevelse för ögat som man inte får missa.

Mer information: ”Vertical Influences” arrangeras klockan 18 den 18 januari i Kinnarps Arena. Biljetter hittar du här.

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Wetterbygden Sparks spelar i Huskvarna Sporthall i helgen, det gör även syskonlaget Stars.
Foto: Robert Eriksson

Basket på högsta nivå eller Stråkenloppet

BASKET. Basketen lever i allra högsta grad i Jönköping/Huskvarna. Wetterbygden Basketball gör inte alls bort sig i högsta serien där både herr- och damlaget (Stars och Sparks) för närvarande ligger på slutspelsplats. På lördagen spelar båda lagen hemmamatcher mot serieledarna i respektive serie - Stars möter Södertälje och Sparks tar sig an Umeå. Den som inte har varit i Huskvarna Sporthall den här säsongen får härmed en ypperlig chans att se basket av hög klass.

Annons

SKIDLOPP. Arrangören Mullsjö SOK gör årligen ett utomordentligt arbete med skidklassikern som lockar tävlande i alla tänkbara klasser. Stråkenloppet, som på söndagen arrangeras för 17:e gången, är dessutom seedningsgrundande för Vasaloppet och Tjejvasan och en höjdpunkt för många av skidåkarna i landet.

Mer information: Wetterbygden Sparks möter Umeå klockan 15.04 och tre timmar senare är det matchstart mellan Wetterbygden Stars och Södertälje. Stråkenloppet startar klockan 11.00 på söndag.

Fredrik Standár är sportchef på Hall Media

Sugen på att resa? På lördag arrangeras en resemässa på Asecs.
Foto: Wong Maye-E

Dansa med Lollo, Bernie och Bamse

RESEMÄSSA. På lördag arrangerar Asecs och Resehuset en resemässa tillsammans. 13 utställare finns på plats med erbjudanden och tävlingar och det finns också flera punkter i programmet för barnen, som skattjakt, minidisco med Vings maskotar Lollo och Bernie och kramkalas med Bamse.

Mer information: Resemässan pågår lördagen den 19 januari klockan 10-17 på Asecs. Minidiscot är klockan 12.30 och 14.30 och kramkalaset klockan 12.40 och 14.40. Dans med klubb Karibien (också för barn) är klockan 12.00 och 14.00.

Cecilia Nilsen Palm är näringslivsredaktör på Jönköpings-Posten

Nya barnböcker av Bankeryds-författare

LITTERATUR. Denna vinter finns det två nyheter i bokhandelns barnbokshyllor av författare uppväxta i Bankeryd. Strax innan jul kom Annika Jeppssons bilderbok "Marta och pulkatjuven" ut på Idus förlag. Boken handlar om en liten flicka som försöker lösa ett mysterium, mitt i ett vinterlandskap. Nu i januari kommer också Cina Friedners debutbok "Så himla taskigt" ut på rabén&sjögren. Boken riktar sig till läsare i mellanstadie-åldern och handlar om relationer och hierarkier i en skolklass. Spännande!

Mer information: Läs vår intervju med Annika Jeppssson här. Mer information om Cina Friedners "Så himla taskigt" finns på förlagets hemsida.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten