Här är fem saker som händer i Jönköping med omnejd.

Rubiks kub-tävling arrangeras i Huskvarna Folkets Park.
Foto: Shizuo Kambayashi

Kul i kub(ik) i parken eller skaka loss på Harrys

TÄVLING. Barndomens stora hjärntränare Rubiks kub har funnits sedan mitten av 70-talet och hade sin storhetstid under 80-talet. För de flesta är det en rolig och och avkopplande utmaning för hemmets lugna vrå, för andra är det blodigt allvar. Ett stort antal av den sistnämnda kategorin kommer att mötas i Huskvarna Folkets Park i helgen under tävlingen Kubkvarna Winter 2019. Se vilka som är bäst och hur era egna rekordtider skulle stå sig mot de tävlande.

DANS. Kanske du vill träna kroppen istället för hjärnan? Då är fredagens Rumba Latina på Harrys/Red något för er. På deras White Party kommer det att vara både social dans, workshop och allmän festlig dans. Dansstilarna är salsa, chacha, rumba, kizomba och reggeatón bara för att nämna några. En svettig och dansant kväll utan tvekan.

Mer information: Kubkvarna Winter 2019 arrangeras 26-27 januari i Huskvarna Folkets Park. För exakta tider går det att titta på World Cube Associations hemsida. Rumba Latina arrangeras på Harrys/Red med start 20.00.

Annons

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Som vinterstudion - fast live när världseliten kommer till Ulricehamn.

Världseliten i längdskidor gör upp i spåren

SKIDOR. Skulle man känna för en vinterutflykt i helgen är Ulricehamn ett starkt alternativ. Under lördag och söndag är det nämligen dags för världscuptävlingar i längdskidor, en annars sällsynt företeelse på våra jönköpingska breddgrader. Trefaldiga medaljören från vinter-OS i Pyeongchang, Stina Nilsson, står över efter en skada - men åkare som Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson finns med i spåren tillsammans med resten av den absoluta världseliten.

Mer information: På lördag 26 februari körs 15 km fristil för herrar samt 10 km fristil för damer. Dagen efter blir det stafetter. Tävlingarna körs på Lassalyckan i Ulricehamn, biljett köper du på tävlingens webbplats.

Hanna Källqvist är ansvarig för sociala medier på Hall Media

"Nedre Manhattan, kvällssnö" av Jan Lindsgård.

Jönköpingskonstnär på Vårsalongen

KONST. I helgen öppnar Liljevalchs berömda vårsalong i Stockholm. Bland de 136 utvalda deltagarna finns konstnären Jan Lindsgård från Jönköping. Roligt, inte minst eftersom det i år var över 3500 sökande till de åtråvärda platserna. Jan Lindsgårds motiv är hämtade från New York och innehåller ofta ett myller av människor och byggnader.

Mer information: Läs mer om Liljevalchs vårsalong och Jan Lindsgård i JP:s intervju med konstnären. Utställningen visas 25 januari – 24 mars.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Stoner - en stor läsupplevelse

LITTERATUR. Kan man i en text om aktuella helgtips lyfta fram en över 50 år gammal roman? Ja, om det handlar om en nyupptäckt bok som 1965 gick tämligen spårlöst förbi, men som i senare utgåva blivit en sensation. Det är John Williams lågmälda roman Stoner, en lysande roman om en bondeson och hans kärlek till litteratur. Finns i pocket. Läs den!

Mer information: Stoner ges ut av Natur & Kultur och finns på de flesta bokaffärer på nätet.

Yvonne Teiffel är skribent på Jönköpings-Posten