Debutsäsongen i HV71 inleddes mycket lovande för Dylan Reese. Han tog för sig i powerplay och klev fram som den ledande back han hade värvats för att vara.

Sedan kom bakslaget.

Fakta: Reese om sina yngre backkollegor

Dylan Reese är med sin rutin en ledande back i HV71 – och han trivs med rollen.

"Jag omf..

Fakta: Reese om sina yngre backkollegor

Dylan Reese är med sin rutin en ledande back i HV71 – och han trivs med rollen.

"Jag omfamnar det. När man är yngre så svävar man mest runt, är "rookien" som alla gör narr av. Men som äldre känner man ett större ansvar för laget. Jag har varit den spelaren i flera år nu och tycker om det".

Amerikanen om de yngre backtalangerna i laget:

Lawrence Pilut: ”Larry kommer att vara riktigt bra. Jag tror att han kommer göra en fenomenal säsong. Gjorde det bra redan förra säsongen och är fortfarande ung, något som folk lätt glömmer. Han har alla verktyg för att lyckas”.

Erik Brännström: "Han kommer utan tvekan få chansen att spela en ledande roll och har utvecklats så mycket på ett år. Jag tror inte att många förväntade sig att han skulle spela så mycket seniorhockey förra året, men han kom in och gjorde det riktigt bra från början. Han spelar hockey på rätt sätt och har en fantastisk attityd. Är inte kaxig, jobbar hårt och är lättlärd. Jag förväntar mig att han tar ytterligare steg".

Jacob Cederholm: "Fick inte många chanser här förra säsongen, men han har kroppen och färdigheterna för att vara bra. Han behöver bara hitta det mentalt och han är nära".

Det var i november som någonting gick fel när backen lyfte vikter i gymmet – och ryggen knäckte till.

— Man känner sin kropp och det kändes inte rätt. Från det så blev det bara värre, säger 33-åringen.

Det var starten på skadan som skulle förfölja honom under hela säsongen. Han var borta från spel under flera perioder och under den längsta, mot slutet av grundserien, tränade han knappt någonting alls.

— Det var tufft att behålla styrkan och det var ett problem för mig. Med många skador kan man i alla fall träna och hålla sig i form, men jag hade en och en halv månad av ingenting.

— Vi gjorde vad vi kunde för att mildra det med olika anti-inflammatoriska tabletter och rehab. Men efter att ha träffat ett par läkare var responsen jag fick att det inte skulle bli bättre utan vila. Vila är ju egentligen nyckeln för vilken skada som helst.

Dylan Reese var tillbaka i spel strax innan slutspelet.

— Men det var tufft att komma tillbaka. Jag kände mig inte som mig själv förens vi var i semifinal mot Malmö, säger backen.

Kände du av skadan hela tiden?

— Oh ja, säger amerikanen och pustar ut.

— Och efter säsongen, när jag slutade med de anti-inflammatoriska tabletterna, insåg jag vilken sits jag verkligen befann mig i. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte fanns tillfällen som jag trodde att jag inte skulle spela mer den här säsongen. Jag var oroad över att karriären skulle vara i fara.

Annons

Även om medicineringen mildrade smärtan under säsongen i Sverige var smärtan ständigt närvarande även då.

— Jag har haft olika skador under min karriär men aldrig något sådant. Man har hört om folk med ryggproblem tidigare men tänkt att: "hur illa kan det vara?". Men det är mentalt lika tufft som det är fysiskt. Du blir aldrig bekväm.

— Jag hade sömnlösa nätter här förra året, flera av dem. Jag kunde inte hitta någon bekväm position, rullade runt hela tiden, låg på golvet, gick runt hemma mitt i natten. Det var hemskt men jag tog mig igenom det, och här är vi idag.

Nu är han kvitt ryggproblemen.

— Med mycket vila, rehab och en del östmedicinska grejer, som akupunktur och massage, lyckades jag bli av med det. Men det var först i mitten av sommaren som jag blev bekväm med att träna hårt igen.

Det var i samband med det som han skrev på ett nytt kontrakt med HV71.

— Jag hade en del andra möjligheter i Sverige och Ryssland, jag hade samtal med några klubbar. Men varför skulle jag vilja spela någon annanstans när vi vann mästerskapet och jag vet vad jag får här? Skulle jag stanna i Sverige var det HV71 som gällde.

Till kommande säsong hoppas den NHL-meriterade backen på att få vara skadefri och uppleva nya framgångar med HV71. Samtidigt drömmer han om en plats i OS.

När NHL-spelarna förbjuds delta i de olympiska spelen 2018 öppnar det dörren för Reese.

— Jag har egentligen aldrig trott att jag har haft en chans, det är så många amerikanska spelare i Europa och jag är lite äldre, men jag har haft en del diskussioner med det amerikanska hockeyförbundet. De sa att jag har en bra chans om jag håller mig frisk och spelar bra.

Vad hade det betytt för dig?

— Det hade varit otroligt och höjdpunkten i vilken karriär som helst.

— Sedan är det självklart annorlunda nu när NHL-spelarna inte är med. Men vem minns det om tolv år? säger han med ett stort leende.

Där har du en rejäl dos extra motivation?

— Ja, självklart. Det kommer inte förändra hur jag spelar, jag tävlar hela tiden och gör alltid det jag kan, men att veta att den möjligheten finns är verkligen spännande.

Fotnot: Texten publicerades i Jönköpings-Postens hockeybilaga den 9 september.

SHL