Lennart Karlsson har under flera år legat i konflikt med övriga politiker i Vänsterpartiet, såväl lokalt som på regionalplanet.

— Det som ledde till dagens situation var jag på bakvägar fick veta att distriktsordföranden hade vänt sig till riksorganisationen för att höra efter om det fanns något sätt att få mig utesluten. Droppen som får mig att gå ut med det här nu, är meddelandet om att jag inte kommer att stå med på Vänsterpartiets lista inför nästa års val.

Annons

Lennart Karlsson sitter i såväl Vaggeryds kommunfullmäktige som i kommunstyrelsen. Han sitter också i regionstyrelsen och är Vänsterpartiets representant i regionens nämnd för arbetsmarknad och näringslivsfrågor, ANA.

— Det har varit motsättningar mellan Lennart Karlsson och andra i lokalavdelningen, men jag trodde att vi kommit över det. Att han var på väg att avsäga sig uppdraget har dock legat i luften ett tag i och med att det var länge sedan han var med på något möte, säger Elisabeth Orellana (V), samtidigt som hon önskar honom lycka till.

Lennart Karlsson planerar att behålla alla sina förtroendeuppdrag, något som han motiverar med att han fick flest personkryss i valet 2014. Av de som röstade på honom lokalt, fick han kryss från en tredjedel – vilket, menar han, kan ha påverkat partiets andel totalt. Även på regionalplanet fick han en stor andel personröster.

— Jag anar varför man inte vill ha med mig på listan i regionen inför nästa val. De är rädda för att jag ska bli ett hinder mot en planerad rödgrön koalition.

Vad ska du göra efter nästa val då?

— Då ställer jag upp i mitt eget parti…