För en dryg månad sedan lämnade Håkan Jansson (M) besked att han avgår som regionstyrelsens ordförande. Sedan dess har valberedningen i Moderaterna jobbat för högtryck att hitta en ersättare.

Det har spekulerats en tid om vem som får det högsta poltitiska uppdraget i Region Jönköpings län och nu har två huvudkandidater tagits fram.

Anders Wilander och Malin Wengholm har intervjuats av valberedningen och enligt uppgifter till JP kommer inga flera personer att kallas. Nästa vecka ska valberedningen föreslå en av kandidaterna.

Han är krögare

Anders Wilander som är 61 år har varit kommunstyrelsens ordförande i Tranås i tio år. Han valdes den här mandatperioden in som 1:e ersättare i såväl regionfullmäktige som nämnderna arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet samt för trafik, infrastruktur och miljö.

Anders Wilanders yrkesbakgrund är som krögare. Han har vidare meriter som ishockeyspelare i HV71 på 1970-talet. Han växte upp i Alvesta kommun och är bror med för detta tennisspelaren Mats Wilander.

Hon är lärare

Malin Wengholm som är 39 år är regionråd samt ordförande i nämnden arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet. Hon hade även politiska uppdrag i landstinget under föregående mandatperioden.

Malin Wengholm som är gymnasielärare är uppvuxen i Tibro och bor nu i Jönköping. Hon har tidigare varit bosatt i Värnamo där hon hade politiska uppdrag, bland annat som ordförande i tekniska nämnden.

Det är Moderaternas regiongrupp som beslutar vem som blir ny ordförande i regionstyrelsen. Men först ska kandidaten förankras i förbundsstyrelsen och inte minst bland övriga Allianspartier.