Till vardags delar James Grieve det konstnärliga ledarskapet över Paines Plough som är Storbritanniens nationalscen för ny dramatik. Men nu är det "Les Miserables" på Spira som är den tillfälliga vardagen för 37-åringen. Något ovant eftersom att det är den första musikalen han regisserar. Engelsmannen är nöjd med att det är just "Les Miserables" som blir hans musikaldebut.

— Jag tycker att det är en av de största musikalerna som någonsin har skrivits. Musiken är så vacker och varierad - med sånger som har blivit kända genom åren - men sedan så är det också en pjäs som är satt till musik snarare än en klassisk broadwaymusikal, säger James och fortsätter:

— Genom det finns det en extraordinär historia i hjärtat av verket, en historia som tar sig an studentrevolution, kärlekshistorier och människor som hamnar i svåra sitsar. Det är något i "Les Miserables" som talar till alla, en slags universell historia. Även om bokens handling är satt 200 år sedan och själva musikalen skapades på 80-talet så känns den fortfarande relevant idag.

Annons

De fick rättigheterna att göra en helt ny scenproduktion av musikalen. Det har gjort att de har behållit musiken som alla känner till, översatt av Ture Rangström, och själva tiden den utspelar sig i. Men annars är det en hel del ändringar.

— Scenproduktionen i sig är väldigt annorlunda från det briljanta originalet som Trevor Nunn och John Caird gjorde. Den utspelar sig på en stor snurrande scen, vi bestämde oss för att vi inte skulle ha just det. Så vi använder istället djupet av scenen där cirklar omsluter. De cirklarna är ibland fysiska platser som avloppstunneln som Jean Valjean och Marius flyr genom och samtidigt är den en idé om världen som ständigt är i rörelse.

James menar att de annars varsamt har moderniserat vissa delar i och med att scenkonsten och synen på den har utvecklats sedan 80-talet. Just moderniseringen passade in med James tidigare bakgrund i nutida dramatik.

— Det mesta av mitt arbete är med moderna pjäser, så det är klart att det spelar roll. Jag såg på "Les Miserables" som en pjäs och vi repeterade det som en pjäs. Vi började med texten och utforskade den utan musiken, precis som om vi förberedde oss för en pjäs. Vi försökte även se till att berättande var centralt i allt som vi gjorde. Vi har haft turen att ha en otrolig grupp skådespelare som sjunger vackert, men även berättar historier på ett underbart sätt.

"Les Miserables" har premiär på Spira lördag 9 september och spelas fram till 30 december.

Läs mer: Spira gör sig redo för "Les Miserables"