Branschorganisationen Bil Sweden vittnar också om ett väldigt starkt bilår.

— 2016 har varit ytterligare ett fantastiskt år på fordonsmarknaden med nytt rekord för både personbilar och lätta lastbilar. Nyregistreringarna av personbilar ökade med 7,9 procent till 372 300 bilar, vilket är nytt rekord, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Fakta: Andelen miljöbilar

Antalet nyregistrerade miljöbilar var förra året 16,5 procent och det motsvarar 61 259 bila..

Fakta: Andelen miljöbilar

Antalet nyregistrerade miljöbilar var förra året 16,5 procent och det motsvarar 61 259 bilar.

Dieselandelen har det senaste året sjunkit från 58 till 52,6 procent.

Antalet nya supermiljöbilar, främst elbilar och laddhybrider, som såldes uppgick till 1 356 i landet.

— Den mycket starka bilmarknaden under 2016 förklaras av den starka konjunkturen, köpstarka hushåll, rekordlåga räntor, en stabil arbetsmarknad med historiskt sett låga varsel och en snabbt växande marknad för privatleasing. Utöver detta kan nämnas låga begagnatlager med hög omsättningshastighet, fortsätter Bertil Moldén.

Bättre än snittet

Och att förra året var ett bra år märks också på den lokala bilmarknaden i Jönköping och övriga länet.

Annons

— Vi har haft ett väldigt bra år. Försäljningen av våra Volvobilar steg med 18 procent och även de andra varumärkena steg kraftigt, om än inte riktigt lika mycket. Privatleasingen har också ökat som på de flesta håll i landet, säger Anders Larsson, vd för Nybergs bil med verksamhet även i Nässjö.

Rekord för Atteviks

Han berättar även om en stabil begagnathandel och företagsmarknad som svarar för ungefär 60 procent av försäljningen. Atteviks vd Dan Jonsson som säljer VW, Seat, Audi och Skoda på flera platser i Småland är också nöjd.

— Det blev ett rekordår med drygt 10000 sålda bilar, både nya och begagnade, och det är 800 fler än 2015.

Ninve Tasan var med sin familj och letade efter en ny bil, helst en BMW som det ser ut nu.

— Snygga bilar som tilltar. Vi brukar byta vart tredje år. Det som passar bäst är en bil som rullat några hundra mil för då slipper man den första värdeminskningen, säger hon.

Och hur ser då prognosen ut för 2017?

— Vi förväntar oss en fortsatt mycket stark bilmarknad även i år och vår prognos är 360 000 personbilar, vilket är den näst högsta siffran någonsin. Förutsättningarna för en bra bilmarknad i år är goda med tanke på att den svenska ekonomin väntas vara fortsatt stark, räntorna ser ut att förbli på mycket låga nivåer, sysselsättningen och hushållens disponibla inkomster väntas öka, säger Bertil Moldén.