Läs mer: Victoria njuter av vägen till Ironman

Under sommaren har en hel del stora evenemang arrangerats i Jönköping så som barfota-EM, Ironman och Dreamhack. Detta har lockat besökare till Jönköping.

Patrik Olderius, vd på Destination Jönköping, har flera teorier om vad han tror ligger bakom turisters sug för att komma hit.

— Förra sommaren var all time high för flera av stans hotell, den här sommaren har varit ännu bättre. Jönköping har blivit en sommarstad satt på kartan. Här finns något att göra i alla väder och vårt geografiska läge gör att många barnfamiljer som åkt till nöjesparker runt omkring har valt att stanna i Jönköping. Evenemang har självklart lockat hit mycket människor också, säger han.

Bra sommar

Hotellkapaciteten i kommunen är den femte största i Sverige och juli har varit en rekordmånad för flera hotell i Jönköping. Ett av dem är Vox Hotel, något som kom som en chock för vd:n Anne Sandstjärna.

— Det har varit helt fantastiskt. Nästan hela juli månad har varit fullbokad, nästan alla veckodagar, säger hon.

Annons

Anne Sandstjärna säger att många av deras gäster har varit svenskar och menar, som Patrik Olderius, att Jönköping har etablerat sig på kartan som sommarstad.

— Jönköping har blivit en helt magisk sommarstad. Jönköping blir mer och mer attraktiv som stad och vi har många gäster som kommer tillbaka. Destination Jönköping har dessutom gjort ett fantastiskt bra arbete med evenemangen i stan och det har också haft en bidragande effekt till att människor kommit hit, säger hon.

Men det är inte bara för Vox som juli månad har varit något utöver det vanliga. Stora Hotellet har också haft en bra sommar.

— Hos oss har juli månad varit allra bäst med hög beläggning och mycket turister. Vi har haft många återkommande gäster från Danmark och Tyskland och jag tror att det är en fördel att staden ligger strategiskt bra på kartan, säger Carl-Henrik Nilsson, hotelldirektör vid Stora Hotellet.

Destination Jönköping har påbörjat arbetet med att bli en ”busskryssningsdestination”.

— Vi ser att fler människor som är på väg någonstans ofta stannar till i Jönköping så vi jobbar för att bli världens bästa plats för folk att ta en omväg. Jönköping är värd en omväg, avslutar Patrik Olderius.

Har ni några siffror på hur många turister som kommit hit?

— Inte än, statistiken kommer i slutet av september men känslan vi har fått när vi pratat med hotellen är att inte ett hotell har minskat i bokningar sedan förra året.

Läs mer: En sommarstad som överraskar