Sveriges bästa idrottsstad visade sig från sin bästa sida på söndagen. Solen sken och en rekordpublik hejade fram deltagarna i triathlontävlingen Ironman 70.3.

När startskottet gick vid Munksjön strax före kl 9 var kajerna fyllda av människor, från Atollen till brofästet vid Högskolan.

De omfattande avspärrningarna i centrum orsakade viss irritation för några som fick ta omvägar till sin arbetsplats.

— De flesta tycker att det är positivt för staden, säger publikvärden Tobias Törnmo.

Hård tävling

Drygt 2000 deltagare inledde loppet med att kasta sig i det tiogradiga vattnet i Munksjön. De startade i grupper om fyra med fyra sekunders mellanrum.

Efter att deltagarna hade klarat simdelen runt sjön, en simtur på knappt 2 kilometer, fortsatte de till Östra torget för att påbörja cykeletappen.

Annons

Den röda mattan hade rullats ut på Borgmästargränd och Smedjegatan där deltagarna springande tog av sig våtdräkterna. De möttes av hejarop och high-fives från publiken som kantade gatorna.

— Han ser ju inte helt utmattad ut i alla fall, säger Niklas Emilsson från Kalmar som ropade uppmuntrande stöd till sin bror Oskar.

Från Östra torget fortsatte cykeldelen av tävlingen, en bana på 90 kilometer, via Huskvarna, Bunn och Ölmstad.

— Jag gillar cyklingen här, det är backigt och bra, säger en supporter från triathlonföreningen Twin Peaks från Falköping .

De kom till Jönköping med ett tiotal deltagare.

— Det är ett superarrangemang. Det är smidigt, nära och bra.

Tävlingen avslutades med 21 kilometers löpning, tre varv runt Munksjön. Tusentals supportrar stöttade entusiastiskt de trötta deltagarna.

— Jag hejar på alla, men speciellt på Åsa (Lundström), säger Mariette Lorshag från Barnarp.

Rekordpublik

Arrangörerna räknar med att årets evenemang har lockat dubbelt så många åskådare än i fjol.

— Ja, det är fördubblat - minst, säger medieansvariga Frida Grundström.

I år har arrangörerna satsat på fler kringevenemang och upplevelser som har lockat stor publik. De berömmer också kommunens insats för att marknadsföra tävlingen.…

— De har verkligen smyckat hela Jönköping. Det känns som en helt annan stad.