När JP kommer till Flahultsskolans skolgård kryllar det av liv. Det är rast för de nyanlända som deltar i årets sommarskola.

– På bara ett par år ska de klara av att ta igen nio års grundskolestudier. Det skapar stor motivation, säger Malin Håård, rektor på sommarskolan.

På sommarskolan får nyanlända ungdomar stöd och hjälp att klara av sina kommande studier som väntar efter sommarlovets slut.

Satsar på engelska

Annons

Nytt för i år är satsningen på engelsklektioner. Tidigare elever efterfrågade engelsklektioner eftersom de tyckte att det var viktigt att kunna engelska om man inte fick stanna kvar i Sverige.

Flera av ungdomarna på sommarskolan genomgår asylprocesser och detta gör sig påmint på lektionerna.

Fakta: Sommarskolan

Sommarskolan för nyanlända ungdomar erbjuder lektioner i matematik, svenska som andraspråk, sam..

Fakta: Sommarskolan

Sommarskolan för nyanlända ungdomar erbjuder lektioner i matematik, svenska som andraspråk, samhällsorientering och engelska. Utöver detta är det simträning två gånger i veckan och aktiviteter och utflykter erbjuds på eftermiddagarna två gånger i veckan.

– Många mår dåligt och grubblar hela natten och då kan det vara svårt att ta sig till skolan på morgonen sedan. Men det är många som mår bra också, säger Malin Håård, rektor på sommarskolan.

Runt 350 elever deltar i årets sommarskola och flera av de 70 lärarna har själva erfarenhet av hur det är att vara nyanländ i Sverige.

– När jag kom hit behövde jag hjälp med språket och nu är det min roll att hjälpa dem, säger Nadine Gerji, lärare på sommarskolan.

Varför vill du gå på sommarskola?

– Annars skulle jag vara ledig hela sommaren. Jag ville göra något roligt också och sedan är det bra att lära sig mer svenska, säger Ali Mohammadi som kom hit från Afghanistan för två år sedan.