Det tar minst 25 minuter av terror att komma över den surrealistiska upplevelsen av ”verkliga” lejon och hyenor som pratar. Efter det är emellertid stora delar av filmerna lika: sagan om mänskliga behov, mod, skuld och makt är kapad rakt av.

Små ändringar i kameravinklar och klippning gör den nya resan mer spännande i actionscenerna, men de mest märkbara nyanserna ligger i filmernas respektive emotionella kraft: Tanken att göra en live action och visa vår vackra värld är fin, men eftersom djuren är djur (och inte djur som får människodrag) kan de omöjligt visa samma känsloregister som sina föregångare. De kan inte se lika komiska,lika sorgsna eller lika söta ut. Det enda de lyckas med är att vara riktigt arga. Bristen av Whoopi som hyena går på ett ut med Rogen som Pumbaa. Känslopåverkan= minus 50%.

Där ´94-versionen också var fulländad i sin dramaturgi (budget $80 miljoner) och inte fördröjer händelseförloppet, kommer ´19 (budget$250 miljoner) och förlänger speltiden med hela 30 minuters CGI-solnedgångar. Känslopåverkan = 0% extra.

Så, du kan välja på att njuta av de välkända fina sångnumren instoppade i en två timmar lång datoranimerad Mitt i naturen-dokumentär med brittisk rösttolkning…eller...så kan du gråta och skratta samtidigt till en handritad klassiker.

Lejonkungen

Regi: Jon Favreau

Skådespelare: Donald Glover, Beoyoncé, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor, J..

Lejonkungen

Regi: Jon Favreau

Skådespelare: Donald Glover, Beoyoncé, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor, John Oliver

Kategori: Animation, Adventure, Drama, Familj, musikal

Ålder: 11 år

Tid: 1 timme och 58 minuter

Antal stickor: 3

Annons