En person som tidigare arbetade som kock på restaurang Bob är en av dem som aldrig fick någon lön. Han arbetade på Bob under april utan ersättning. Nu jobbar han i stället på en annan restaurang i Jönköping.

Så funkar statlig lönegaranti

När ett företag går i konkurs utser tingsrätten en konkursförvaltare. Konkursförvaltaren..

Så funkar statlig lönegaranti

När ett företag går i konkurs utser tingsrätten en konkursförvaltare. Konkursförvaltaren fattar alla beslut som rör företaget - om anställda ska få ut innestående lön och andra lönekrav. Lönegarantin täcker bara lön intjänad upp till tre månader innan en konkursansökan lämnats till tingsrätten.

Om man inte har fått ut sin lön i tid kan man som anställd begära företaget i konkurs. På så sätt kan man undvika att mer än tre månader utan utbetald lön går och att man därmed går miste om intjänad lön. Via den statliga lönegarantin kan du få ersättning för kostnaderna att försätta arbetsgivaren i konkurs.

3 miljarder betalas årligen ut i statlig lönegaranti. Kronofogden beräknar att 7 till 10 procent av dessa utbetalningar består av fusk.

Källa: Kronofogden

– Jag behöver jobba 15 timmar om dagen hela sommaren nu när jag inte fick någon lön, berättar den tidigare anställde.

Den före detta kocken har inget anställningsavtal påskrivet men visar JP sin tidsrapportering och bankkontoutdrag. Under april arbetade han 150 timmar men någon löneutbetalning på kontot syns inte.

– Jag hade inte bråttom att få ett kontrakt underskrivet. Vi skakade hand på det och någon jävla heder får man ha. Nu väntar jag på konkursen så att den statliga lönegarantin kan kicka in, förklarar den tidigare kocken.

Företaget har som JP skrivit om fyra inkassokrav registrerade hos kronofogden. De ligger även tre månader efter med hyran till kommunen som äger lokalen.

Facket inkopplat

Victor Almsgård, även han tidigare kock på restaurang Bob mellan mars till maj, fick heller först inte ut sin lön. Victor kontaktade facket som skickade ett lönekrav till företaget. När Victor hotade med polisanmälan om han inte fick ut sin lön upplevde han att han bemöttes aggressivt. JP har tagit del av en ljudinspelning från samtalet där man kan höra hur ägaren till restaurangen, Aydin Tasel, säger "Du ville ha papper och du fick papper. Du ska vara jäkla tacksam. Är det så du gör, går till facket?"

Annons

– Jag frågade vad som hänt med mina pengar. Aydin bara undvek ämnet. Dagarna gick och jag stod utan både jobb och pengar, berättar Viktor Almsgård.

Viktor har nu fått ut sin lön utan vidare förklaring varför det dröjde flera månader.

Ola Löfqvist, som är ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, har varit inkopplad i ärendet.

– Folk är lite för snälla mot sina arbetsgivare vid sådana här tillfällen. Arbetsgivaren säger att man ska få dubbel lön nästa månad. Sedan går tiden och till slut står man utan pengar för att det inte finns pengar i företaget och det är för sent för den statliga lönegarantin. Man måste kontakta oss direkt när man inte får ut sin lön, berättar Ola Löfqvist.

Ägaren förnekar

JP har pratat med ytterligare två tidigare anställda på restaurangen som inte har fått ut hela eller delar av sin lön. Båda personerna har visat sina tidsrapporteringar och kontoutdrag. Enligt dessa två personer ska det finnas upp till åtta personer som har haft problem att få ut sin lön från restaurangen. De allra flesta ska ha sagt upp sig inom loppet av ett par dagar i maj när de fick nog.

Aydin Tasel, ägaren av restaurang Bob, förnekar att någon inte skulle ha fått sin lön.

– Det är bullshit. Alla har fått lön. Det är så att all personal var obeprövad. Man måste fråga varför de slutade. Alla har fått betalt, säger Aydin Tasel.

Jag har pratat med flera personer senast idag och de har visat tidsrapporteringar och kontoutdrag och jag vet att minimum två personer ännu inte har fått ut hela eller delar av lönen.

– Säg mig vem.

Nej, det kan jag inte göra, vi röjer inte våra källor.

Aydin Tasel fortsätter sedan kräva att att få veta vilka personer som visat sina tidsrapporteringar och kontoutdrag för JP. Först då säger han sig vara villig att skicka dokument som visar löneutbetalningar till hans personal.