Två gånger hittills har priset delats ut och det blir en fortsättning. Från oktober går det att nominera en ung kvinna som är en bra förebild som ledare och har uppnått bra resultat. Att de finns råder ingen tvekan om, utmaningen är att nå dem.

Fakta: Årets unga ledande kvinna

I år är Jönköpings ridsportallians projektledare, en sammanslutning av ridklubbar med ungd..

Fakta: Årets unga ledande kvinna

I år är Jönköpings ridsportallians projektledare, en sammanslutning av ridklubbar med ungdomsverksamhet.

Från oktober kan nomineringarna av en förebild börja.

Vem som helst får nominera och nomineringarna ska motiveras.

Poolia hjälper till med bedömning och en jury utser segraren.

Priset delas ut i mars nästa år.

— Vi har fått in många förslag sedan tidigare nomineringar. Jag skulle gissa att vi får minst 20 nomineringar för 2017, säger Ida Rydh, som är ideellt engagerad projektledare liksom Kicki Alm.

LÄS MER: Kvinnor i minoritet i styrelser

LÄS MER: Fler som heter Mikael än kvinnor i styrelsen

En bra affär

Annons

Båda är aktiva inom Jönköpings Fältrittklubb där initiativet föddes. Att ledarskapsämnen hämtas från ridstallen är inte så konstigt, många av de talanger eller egenskaper som en ledare behöver i arbetslivet tränas och utvecklas i den miljön.

— Det vi gör är en del av lösningen och när vi ser på statistik om hur det ser ut, och inte minst läser Jönköpings-Postens artiklar häromdagen, blir det tydligt att det finns en god anledning till att fortsätta.

— Det är inte bara rättvist med jämställt arbetsliv, utan det är lönsamt för alla och en bra affär att bjuda in kvinnor, ja, alla som är i minoritet, säger Ida Rydh som också anser att förändringen går för sakta.

LÄS MER: Jönköping mest ojämnställda

Stipendier

Arbetet med att hitta sponsorer och samarbetspartner har börjat och hon bedömer att det ska gå bra. En nyhet är att en allians är på väg att bildas, Jönköpings ridsportallians, där alla kommunens ridklubbar med ungdomsverksamhet erbjuds att vara med. Överskottet kan gå till stipendier som klubbarna kan söka för egna initiativ inom ledarskap.

— De kan också föreslå talangfulla ungdomar som kan erbjudas föreläsningar inom ledarskap. Då handlar det inte om ridutbildning utan om att inspireras till att satsa på ledarskap inom arbetslivet.