Vandaliseringen som resulterade i två stora hål i fönstren och flera skadade varor i butiken, upptäcktes på söndagsmorgonen. I butiken fanns två stora stenar på golvet.

— Vi har ingen aning om vem som kan ha gjort det här. Men med tanke på de stora stenarna verkar det ju planerat, säger Habiba Licina, butikschef.

— Jag har ont i magen av det här, och trodde inte någon skulle vilja göra oss så stor skada. Det känns väldigt tråkigt att vi som hjälper andra människor ska bli utsatta för detta.

Habiba Licina konstaterar att vandaliseringen blir kostsam för Rödakorskretsen i Jönköping, trots försäkringen. Larmet i butiken hade inte utlösts eftersom räckvidden inte når fram till fönsterrutorna. Detta kommer dock att åtgärdas efter helgens händelse.

Det är emellertid inte första gången second hand-butiken på Klostergatan drabbas av skadegörelse.

— För ungefär två månader sedan krossades fönstret till dörren. Och för ett år sedan krossades ett annat fönster i butiken. Så det är klart att det kostar oss mycket pengar, först dörren och nu det här, säger Habiba Licina.

Hon är både upprörd och ledsen över vandaliseringen av butiken, vars inkomster går till kretsens hjälparbeten på olika håll. Rödakorskretsen i Jönköping har redan en tuff ekonomisk situation; något som för snart två år sedan resulterade i att butiken på Tändsticksområdet fick stänga.

Röda korset i Jönköping har också ett stort engagemang för flyktingar, bland annat genom skapandet av olika mötesplatser. Britt-Louise Suneson, ordförande för Röda Korset i Jönköping, är skeptisk till att vandaliseringarna har någon koppling till engagemanget för flyktingar.

— Nej, det tror vi inte på, i så fall borde de inte ha börjat för så länge sedan. Jag tror att det handlar om ungdomsgäng som går förbi och inte har det så himla kul, och därför vill se till att andra inte heller får det så kul.

Förutom vandaliseringar hade butiken även ett inbrottsförsök för två år sedan.

Hur ska ni skydda er bättre i framtiden?

— Vi måste diskutera hur vi kan åtgärda säkerheten, vi har avtal med Securitas och kanske blir det så att de får patrullera här lite oftare, säger Britt-Louise Suneson.

Den 1 december firade Röda korsets butik och mötesplats Kupan på Klostergatan 20 år.