Skådespelaren Alicia Vikander tilldelades natten mellan söndag och måndag en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen "The Danish girl". Jönköpings-Posten skrev i går om att Alicia Vikanders mamma Maria Fahl Vikander tidigare bodde i Vaggeryd.

– Det är naturligtvis inte Vaggeryds förtjänst att Alicia Vikander har vunnit en Oscar, men till stor del släktens förtjänst, säger Rolf Fredriksson.

Alicia Vikanders mormor Solveig Fahl var lärare på realskolan i Vaggeryd (nuvarande Hjortsjöskolan) där Rolf Fredriksson var elev mellan 1966-1969.

– Hon lät oss spela teater och film, så kallad åtta millimeters smalfilm, vilket var väldigt avancerat i undervisningen på 1960-talet. I det avseendet var Solveig verkligen före sin tid och påverkade garanterat sin dotter Maria till att satsa på att bli skådespelare, säger Rolf Fredriksson.

Annons

Solveig Fahl var lärare i ämnet som på den tiden kallades modersmål och som i dag skulle liknas vid svenska.

– Hon var en väldigt duktig pedagog, men hon hade inte lärarexamen och jag tror att en av anledningarna till att familjen flyttade till Göteborg var för att Solveig skulle kunna få den behörigheten, säger Rolf Fredriksson.

Han minns särskilt hur Solveig Fahl engagerade sig 1968 då Sovjetunionen invaderade Tjeckoslovakien. Hon skrev då till Jolo (journalisten Jan-Olov Olsson som ofta skrev sina artiklar under signaturen Jolo) på Dagens Nyheter och fick tillbaka texter som gjorde att eleverna kunde spela en teater om invasionen.

– Det gav mig tidigt inblick i Öst- och Centraleuropa och det har jag självklart haft stor nytta av när jag har varit korrespondent i Prag och Wien. Tack vare Solveig Fahl fick jag och många av mina klasskamrater en utblick till kulturen och till en större värld både utanför Vaggeryd och utanför Sverige, säger Rolf Fredriksson.

En av höjdpunkterna under skolåren var när Rolf och två klasskamrater ställde upp i en tävling som hette "Fråga boken" som arrangerades av Aftonbladet. Eleverna från Vaggeryd vann tävlingen och fick som pris en resa till Rom där Solveig, Rolf och två av hans klasskamrater fick åka (se bilden till artikeln).

Rolf Fredriksson kan i efterhand beklaga att han aldrig tackade Solveig Fahl för inflytandet hon hade på honom.

Solveig Fahl blev 54 år gammal. Hon avled 1979 och träffade således aldrig sitt barnbarn Alicia Vikander som föddes 1988.

SVT