Senare på kvällen kom Sten Johansson som är besiktningsman på länsstyrelsen med sin viltspårhund Knut för att se om det gick att säkra några spår efter vargen.

Det var tidigt på torsdagskvällen som Rose-Marie Larsson var ute och gick med sin japanska spets. De brukar gå i motionsspåret vid Torp och när hon kom ner till ängen fick hon syn på vad hon först trodde var en stor hund.

Ilning genom kroppen

— Men sen gick det en ilning genom kroppen. Den ställde sig under gatlyktan och då såg jag tydligt att det var en varg. Den var mycket större och längre än en grand danois, säger Rose-Marie.

— Jag sa till hunden att nu springer vi och så sprang vi iväg. Jag såg att vargen hukade sig ner och började gå lågt mot marken i rikting mot oss.

Rose-Marie tog sig ner till en villagatan nära ängen.

— Jag var beredd att springa in till närmsta hus, säger hon och pustar ut.

— Mest orolig var jag för hunden förstås, jag tror inte den skulle göra någonting mot en människa.

Aldrig mer

Annons

När Jönköpings-Posten träffar henne senare på kvällen tillsammans med Sten Johansson för att följa med när han spårar säger hon att hon aldrig kommer att våga gå där med hunden igen när det är mörkt. Men själv är hon inte rädd utan hade gärna stannat kvar och tittat på vargen.

Sten Johansson spänner på en spårsele och ett pejlhalsband på Knut och så drar det iväg. Sten Johansson berättar att Knut spårar allt och att han beter sig på ett visst sätt när det handlar om rovdjur.

Nosar i backen

När vi kommer fram till platsen där Rose-Marie Larsson observerade vargen cirklar Knut runt runt och nosar i backen. En längre tid håller han sig inom samma område som där vargen skulle ha varit och gnyr lite som om han funderar över vad det är för doft han känner.

"Något är det"

— Något är det, säger Sten Johansson.

Sedan drar Knut iväg längs gångstigen i samma riktning som vargen troligtvis tog.

Efter en stund kommer de tillbaka och Sten Johansson säger att man aldrig kan vara 100 procent säker även om han är mer övertygad nu än när Rose-Marie Larsson ringde honom tidigare på kvällen.

För att vara säker måste man spåra ett visst antal kilometer för att kunna studera vargens beteende.

Helt förvirrad

— Men om det är en varg är stackaren alldeles förvirrad som har irrat in i ett villaområde.

Sten Johansson säger också att det är viktigt att allmänheten fortsätter att höra av sig.

JP har tidigare skrivit om att vargen synts i Bankeryd.