Utmärkelsen ”Årets Jönköpingsbo” är ett sätt att belöna och uppmärksamma den eller de personerna som betyder något positivt för Jönköpingsområdet och dess utveckling.

Varje månad, utom i december, utser Jönköpings-Posten Månadens Jönköpingsbo som presenteras i ett större reportage. Det kan till exempel vara en entreprenör, en eldsjäl inom föreningslivet, någon som vågat göra något annorlunda eller en allmän glädjespridare. Det är de som är de elva kandidaterna till att bli Årets Jönköpingsbo. Förra året gick utmärkelsen till Stefan Alvarsson, framgångsrik entreprenör och drivkraft bakom elitserieklubben Wetterbygdens Basket.

Om du vill rösta så gör du det här på jp.se. Läsarnas röst räknas som en röst när juryn möts för att avgöra vem vinnaren blir.

Se alla kandidaterna och länkar till artiklarna om dem nedan.

Mikael Peterson
Foto: Robert Eriksson

Månadens Jönköpingsbo i januari var Mikael Peterson, mannen som dragit igång rullstolscurling i Jönköping.

Carin Sollenberg
Foto: Robert Eriksson

Månadens Jönköpingsbo i februari var Carin Sollenberg, ståuppkomiker som startat Jönköping Underground Comedyclub.

Annons

Christian Lindahl
Foto: Robert Eriksson

Månadens Jönköpingsbo i mars var Christian Lindahl, cupgeneral för innebandyturneringen Fair Play Cup.

Elin Ginal
Foto: Robert Eriksson

Månadens Jönköpingsbo i april var Elin Ginal som lockar besökare till Kaxholmen med sin butik Grafitgrå.

Stig Andersson
Foto: Robert Eriksson

Månadens Jönköpingsbo i maj var Stig Andersson, en av eldsjälarna bakom de populära bilträffarna i Huskvarna Folkets Park.

Kristian Andersson
Foto: Robert Eriksson

Månadens Jönköpingsbo i juni var Kristian Andersson, skapare av lunchnätverket Lunch In.

Victoria Stenkula
Foto: Robert Eriksson

Månadens Jönköpingsbo i juli var Victoria Stenkula, företagare som vågar ta ton mot myndigheter.

Tony Hatefnejad och Per Selskog
Foto: Elin Elderud

Månadens Jönköpingsbor i augusti var Tony Hatefnejad och Per Selskog, männen bakom Jönköping Marathon.

Emilie Walfridsson och Maria Lillieström

Månadens Jönköpingsbo i september var Emilie Walfridsson och Maria Lillieström, initiativtagare till och arrangörer av Torpa Parkloppis.

Marianne Sandqvist
Foto: Robert Eriksson

Månadens Jönköpingsbo i oktober var Marianne Sandqvist, en av grundarna till biståndsorganisationen SAM-hjälp med bas i Jönköping.

Jan-Erik Karlsson och Karin Åkesson
Foto: Elin Elderud

Månadens Jönköpingsbor i november blev läkarna Jan-Erik Karlsson och Karin Åkesson som varit drivande i den nya decentraliserade läkarutbildningen i Jönköping.

De har blivit Årets Jönköpingsbo tidigare:

• År 2011 fick Tom och Ninne Jallow utmärkelsen för att de startade Matvarufabriken på ..

De har blivit Årets Jönköpingsbo tidigare:

• År 2011 fick Tom och Ninne Jallow utmärkelsen för att de startade Matvarufabriken på Tändsticksområdet. Det blev startskottet för en utveckling av krogar där. Idag är Tom Jallow en av delägarna i Isakaya Moshi på Barnarpsgatan.

• År 2012 blev nationalekonom Charlotta Mellander Årets Jönköpingsbo. Hon är sedan dess en aktiv debattör om hur städer, och Jönköping, kan utvecklas.

• År 2013 fick Issa Iskander, älskad sportchef för Husqvarna FF, utmärkelsen för att han tog laget till Superettan. I augusti 2017 augusti avled Issa Iskander och hela Jönköping sörjde med familjen och Husqvarna FF.

• År 2014 hette Årets Jönköpingsbo Elin Mårtensson som delade med sig av sina erfarenheter efter sin mammas självmord i form av föreläsningar och en serie teaterföreställningar.

• År 2015 skapade Julia Sandwall Facebook–gruppen Integrera Mera. Det ledde i sin tur till ett stort engagemang för nyanlända flyktingar i Jönköping.

• År 2016 blev dansaren och koreografen Mazen Gabro Mourad Årets Jönköpingsbo. Han får dansarna i ”En scen för alla” att göra stordåd på scenen på Jönköpings teater.

• År 2017 blev Christian Lidström Årets Jönköpingsbo. Han är världsmästare i Counter Strike, civilekonom och egen företagare . Han lär ut hur vi ska ta till oss den nya tekniken och han använder nu sina erfarenheter från E–sportens värld på andra områden.

År 2018 gick utmärkelsen till Stefan Alvarsson, framgångsrik entreprenör och drivkraft bakom elitserieklubben Wetterbygdens Basket, Årets Jönköpingsbo.

Omröstningen avslutas 9 december klockan 23.59. Dagen därpå möts juryn för överläggningar. Då räknas läsarnas röst som en röst och varje jurymedlem har en röst var. När de har kommit överens om vem som ska få utmärkelsen i år kommer den eller de att överraskas med beskedet någon gång före jul. Då avslöjas också för er läsare vem som är Årets Jönköpingsbo 2019.

Reporter Carolina Carpvik kommer att dela ut den hedrande utmärkelsen Årets Jönköpingsbo till en av årets elva mottagare av utmärkelsen Månadens Jönköpingsbo, eller Årets Jönköpingsbor i de fall där två personer mottagit utmärkelsen.