FAKTA: Waltz For the Indecisive

Konsert: Waltz for the Indecisive

Plats: Fjällstugan

Medverkande: Annika Thörnquist ..

FAKTA: Waltz For the Indecisive

Konsert: Waltz for the Indecisive

Plats: Fjällstugan

Medverkande: Annika Thörnquist – sång, Daniel Karlsson –piano, Martin Höper – bas samt Fredrik Rundqvist – trummor

Arrangör: Musik på Fjället

Betyg: 4 tändstickor

Vals för de vankelmodiga. Ja, så skulle titeln på konsertenkunna översättas. Hur man ska tolka den funderade jag på när jag bänkade mig ihyddan på berget denna kylslagna onsdagskväll.

Annika växte upp i Karlstad, där hon för snart 20 år sedan var med och grundade pop/dancegruppen Da Buzz. Men hon behärskar en lång rad andra genrer och flera instrument. Tack vare kontakten med den begåvade pianisten Daniel Karlsson, även han från Karlstad,har det allt mer kommit att handla om jazz. Honom kunde vi i höstas höra i bandet Oddjob. Men musikformen jazz har hela tiden funnits i Annikas liv. Hennes röst lämpar sig väl för jazz. Den har en energisk kraft och en kärna som imponerar. Hon har även en säker frasering som man inte hör annars. Daniel och Annika har skrivit materialet tillsammans. Bägges erfarenhetsvärld blandas och kompositionerna rör sig med begränsade, men målmedvetna, steg i en lite minimalistisk musikalisk värld.

Rytm, puls och det dansanta är fundamentet på ett ibland fotstampande sätt. Man känner igen tilltalet från Oddjob, men även till en del från Da Buzz. Stämningen är både ljus och hoppfull, med tilltalande harmonier, men här finns också en del av det mörka. Fine basisten Martin driver och bygger med pondus grunden. Fredrik verkligen spelar på sina trummor. Om ordet i titeln handlar om svårigheten att välja mellan pengarna i popsvängen och ett i mina öron större konstnärligt värde i det vi fick höra, med mindre gager, det får vi kanske aldrig veta. Ordet kan också betyda ”inte avgörande”. Det som kanske kan avgöra valet är att bäst-före-datum är mycket kortare och stjärnor faller snabbt från popens himmel.

Annons

Bo Levander