På onsdagen var representanter från Dagens Medicin återigen på plats i Jönköping för att dela ut utmärkelsen bästa mellanstora sjukhus.

Fakta: De topprankade sjukhusen

De bästa sjukhusen i Dagens Medicins ranking för 2015.

Universitetssjukhus: 1, Universitetssjukh..

Fakta: De topprankade sjukhusen

De bästa sjukhusen i Dagens Medicins ranking för 2015.

Universitetssjukhus: 1, Universitetssjukhuset i Linköping, 2 Norrlands universitetssjukhus, 3 Universitetssjukhuset Örebro.

Mellanstora sjukhus: 1, Länssjukhuset Ryhov, 2, Vrinnevisjukhuset i Norrköping, 3, Visby lasarett.

Mindre sjukhus: 1, Oskarshamns sjukhus, 2, Piteå älvdals sjukhus, 3, Lasarettet i Motala.

– Det här är jätteroligt förstås. Det känns som att vi har en bra och stabil grund med ett löpande förbättrings- och utvecklingsarbete. Och så har vi bra chefer och personal i verksamheten förstås, säger Ann-Marie Schaffrath, sjukvårdsdirektör vid Länssjukhuset Ryhov.

Dagens Medicin har granskat ett 70-tal parametrar och sedan räknat fram en rankning i kategorierna universitetssjukhus, mellanstora sjukhus, och mindre sjukhus.

Bättre strokevård

Underlaget i undersökningen är bland annat hämtat från SKL:s Öppna jämförelser och nationella patientenkäten. Måttet medicinsk kvalitet väger tyngst.

Länssjukhuset Ryhov fick alltså totalt sett bästa resultat. Områdena som vårdhygien, vårdplatsläge och patientenkäter ligger något lägre jämfört med förra året medan andra kategorier förbättrats, exempelvis strokevården.

Sjukhuset kommer nu traditionsenligt att bjuda de runt 3000 anställda på tårta för att fira segern.

– Vi kommer inte att slå oss till ro med detta utan fortsätta utveckla den medicinska kvaliteten vilket är grunden i allt vårdarbete. Vi behöver bland annat arbeta med att korta väntetiderna på akuten och ekonomin är en utmaning för oss, säger Ann-Marie Schaffrath.

En storslam

I år blev det liksom 2013 storslam för Sydöstra sjukvårdsregionen i Dagens Medicins rankning då universitetssjukhuset i Linköping rankas som etta i kategorin universitetssjukhus och Oskarshamns sjukhus kom etta i kategorin mindre sjukhus.

Förra året kom Värnamo sjukhus på en andraplats i klassen mellanstora sjukhus men tappar nu två placeringar. De tolv främst rankade av de sammanlagt 36 sjukhusen i kategorin mellanstora sjukhus offentliggörs. Höglandssjukhuset finns inte med bland dessa tolv sjukhusen.