Ryhov behåller förstaplatsen bland de 36 sjukhusen i kategorin mellanstora sjukhus. Utmärkelsen för 2013 delades ut på onsdagseftermiddagen.

Fakta: Så utförs rankingen

Dagens medicin utser för andra året i följd bästa sjukhuset i kategorierna: universitetssjukhu..

Fakta: Så utförs rankingen

Dagens medicin utser för andra året i följd bästa sjukhuset i kategorierna: universitetssjukhus, mellanstora sjukhus, och mindre sjukhus. Registerdata från Öppna jämförelser, patientenkäter och mätningar av olika slag ställs samman. Mått på medicinsk kvalitet väger tyngre än allt annat tillsammans. I år är överbeläggningar och väntan på akuten med som nya mått, men väger relativt lätt.

– Det ligger ingen vetenskap bakom en sådan här ranking. Men att vi tilldelas utmärkelsen igen ger en indikation om att vi har en bra verksamhet och att vi ligger på en jämn och hög nivå, säger Ann-Marie Schaffrath

I rankingen ligger Ryhov i toppskiktet i områdena ortopedi, förlossning, ljumskbråck och strokevård. I kategorin patientnöjdhet är sjukhuset etta i klassen.

Många års förbättringsarbete och kompetensutveckling samt en engagerad och skicklig personal nämns som främsta orsaker till sjukhusets goda resultat i rankingen.

– En sådan här utmärkelse ger energi i verksamheten. Vardagen kan vara tuff med högt tempo och vi har många utmaningar framför oss, säger Ann-Marie Schaffrath.

Ingen ekonomi med

Inom ortopedin uppvisas bland de bästa resultaten i landet gällande patientnöjdhet, omoperationer och funktionsnivå.

Annons

– Vi har haft en stabil och engagerad bemanning i många år och vi har bra processer och flöden för de planerade operationerna, säger Jens Christian Larsen, verksamhetschef vid ortoped- och reumatologkliniken.

Utmaningarna som Ann-Marie Schaffrath talar om handlar om att förbättra tillgängligheten och patientsäkerheten. Och så då ekonomin. Budgetunderskottet för 2013 ser ut att landa på hela 140 miljoner kronor för Jönköpings sjukvårdsområde.

Ekonomi tas inte upp i Dagens Medicins ranking. Tidningens publisher Christina Kennedy, som delade ut utmärkelsen, förklarar varför.

– Vi har bedömt att det är svårt att göra en ekonomisk jämförelse annat än på universitetssjukhusen. Men det är inte omöjligt att vi har med det som en parameter ett annat år.

Två sjukhus i topp

Värnamo sjukhus klättrar i Dagens Medicins rankinglista för 2013 och placerar sig på en andraplats i klassen mellanstora sjukhus.

– Det är fantastiskt roligt att vi har två sjukhus i topp. Det visar att vi har god hälso- och sjukvård i länet, säger landstingsdirektören Agneta Jansmyr.

Höglandssjukhuset återfinns inte på tio-i-topp listan. Den exakta placeringen offentliggörs inte.

Norrlands universitetssjukhus Umeå tog hem klassen universitetssjukhus och Piteå älvdals sjukhus rankas högst i klassen mindre sjukhus.