LÄS MER: Alliansens framtid är hotad

LÄS MER: Så påverkar arenan politikerstyret

LÄS MER: Sturesson: SD och de rödgröna samarbetade

En spricka har uppstått i Alliansen efter beslutet om fotbollsarenan vid Jordbron. Arenan ska in i budgeten, den blir kostsam och kommer att påverka vilka andra politiska satsningar som ryms i den framtida budgeten och vad som får få stå tillbaka. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) är beredd att lämna över styret om de som röstade för en arena på Jordbron kan skapa en majoritet och är beredda att ta ledningen för kommunen och lägga en gemensam budget.

Alliansen styr i minoritet och har bara ett mandat mer än de rödgröna partierna. Redan efter valet 2014 ville S se ett blocköverskridande majoritetsstyre. S nappar nu på Ann-Marie Nilssons utspel, de utesluter samarbete med SD, men är berett att ingå i ett blocköverskridande styre.

— Om Ann-Marie Nilsson menar allvar med att hon är beredd att medverka till att vi får ett majoritetsstyre är vi villiga att ta de samtalen och få till en bredare lösning. Det är vad Jönköpings kommun behöver, säger Ilan De Basso.

"Enda alternativet"

Han vill inte spekulera i vilka partier som skulle ingå i det blocköverskridande styret. Det enda partiet där ett samarbete är uteslutet är med Sverigedemokraterna.

— Det handlar om att skapa en majoritet som får igenom sina beslut och so står till svars för de beslut som fattas. Det alternativet vi ser är blocköverskridande och vilka partier som kan ingå beror på vilka som är bredda att ta ansvar.

Ilan De Basso säger att Alliansens splittring sträcker sig längre än till arenabeslutet och menar att de har haft svårt att komma överens internt i fler frågor.

Annons

— Det skapar en frustration hos Centern, som har tagit på sig det viktiga ansvaret att leda koalitionen.

Ilan De Basso säger att bollen och initiativet till eventuella samtal nu ligger hos Ann-Marie Nilsson.

— Om hon menar allvar och vill söka en bredare lösning ska hon ta initiativet, säger Ilan De Basso.

Samtal

Ann-Marie Nilsson säger att hon konstaterade att hon är beredd att ställa sin plats till förfogande om en majoritet röstar ned alliansen och de vill fortsätta ta ansvar. Hon tycker inte att det är relevant att svara på om hon kan tänka sig att ingå i ett blocköverskridande styre.

Administrerar du hellre de rödgrönas politik än ingår i ett blocköverskridande styre?

— Arenafrågan röstades igenom av S, om oppositionen är öppna för att föra samtal om hur vi löser frågan bäst är det självklart bra. Jag hoppas att vi ska kunna ha bra samtal och bra dialog.

Men är ett blocköverskridande samarbete uteslutet för dig?

— Alliansen har fallit i frågan, då är vår självklara frågeställning om det finns en majoritet av dem som röstade igenom detta som är beredda att ta ansvar för ledningen. Då träder vi tillbaka. Annars försöker vi leda kommunen i det svåra parlamentariska läget vi har.

Men nu är S öppna för blocköverskridande samarbete. Är ni det?

— Jag förstår inte varför det är relevant.

— Om det är för att lösa frågan om arenan har jag svårt att se hur det samarbetet skulle gå till eftersom vi har haft olika uppfattningar om arenan. Vi har röstat på olika förslag i fullmäktige, säger Ann-Marie Nilsson.

Förslaget att bygga en arena på Jordbron röstades igenom av de rödgröna partierna och SD. Innan Moderaterna svängde ville också det partiet se en arena här och enskilda moderater har fortsatt att uttrycka sig positivt om en arena på Jordbon.