Kritiken som utlöst förtroendekrisen mot tidigare kommunalrådet och nuvarande riksdagsledamoten Peter Persson (S), startade på allvar med interpellationen till utbildningsminister Jan Björklund i början av augusti, där Gud och religionen hamnade i skottgluggen. Persson ansåg att religionskunskapen som enskilt ämne i skolan måste tas bort, eftersom vetenskapen nu bevisat att Gud inte existerar och att människan inte har någon själ. Men påståendet har inte stått oemotsagt.

Partikollegor har fördömt Perssons tankar om religionsundervisningen, bland annat Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i länet. I slutet av augusti ställde sig organisationen, som känt sig ifrågasatt av Perssons utspel, bakom ett skriftligt uttalande: "Det finns ingen konflikt mellan vetenskap och religion".

"Provokativt" ansåg också Jonas Magnusson (S) i en debattartikel om Perssons hållning, som framhöll vikten av religions- och livsåskådningsämnet som en oas för tankeutbyte.

– Han är erfaren och skulle ha vetat bättre. Man måste ha kunskap för att kunna leva i respekt för varandra, sa även partikamraten Anci Magnusson, vice ordförande för Tro och Solidaritet i länet.

Och det kokar på flera håll i de lokala S-leden. I gårdagens JP uttryckte flera anonyma partikällor att utspelet om Gud var droppen som nu kört Peter Perssons förtroende i botten. Något som ska ha gjort att flera underorganisationer inom partiet lokalt valt att inte nominera honom inför riksdagsvalet 2014; en process som fortfarande pågår.

Avslöjandet för drygt ett år sedan, att Persson tog taxi till sin sommarstuga för tusentals kronor med skattebetalarnas pengar, uppges också ha skapat interna spänningar lokalt i partiet.

JP sökte under gårdagen Peter Persson, som till slut svarar per mejl:

 –Jag avser inte att kommentera den här frågan, och hoppas att du respekterar det.

"Man måste se helheten"

Efter gårdagens kritik mot Peter Persson från anonyma partikällor, ringde JP igår runt till ett tiotal ledande S-politiker.

– Jag har det största förtroende för Peter Persson, och det finns inga andra nomineringskandidater som matchar honom som förstanamn på riksdagslistan, säger Magnus Rydh, andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och fullmäktigeledamot.

– Det har skvätt över lite skit på honom nu i frågorna om taxiresor och utspelet om Gud. Det kan man vara kritisk till, men när man nominerar namn till riksdagen måste man se till helheten, och två negativa händelser får inte ta över.

För egen del känner inte Rydh igen att det är spänt i partiet på grund av Persson. För honom handlar det mer om enskilda medlemmar som uttryckt missnöje.

Tord Sundqvist, ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, fullmäktigeledamot:

– Jag har inga kommentarer om vem jag har förtroende för i den här processen.

Är det spänt i partiet på grund av det här?

– Nej, jag tycker inte att vi har några spänningar i partiet.

Pelle Nordin, Jönköping, ledamot i äldrenämnden och fullmäktigeledamot, vill inte föregripa nomineringen, men säger att han har fortsatt fullt förtroende för Peter Persson.

– Han är en värdefull representant i riksdagen. Sedan blir det alltid problem när det fokuseras för mycket på andra frågor än politik. I debatten om Gud och religionsundervisningen drog folk för långtgående slutsatser.

– Jag tycker inte att frågan är så kontroversiell. Peter Persson har ju också lämnat in mängder av interpellationer med betydligt väsentligare innehåll, säger Pelle Nordin.

Michael Wilhelmsson, ordförande för S-föreningen i Månsarp, vill på torsdagen inte kommentera frågan om Peter Perssons vara eller inte vara som riksdagsledamot.

– Vi har ett möte i Norrahammars Folkets Hus i kväll. Innan dess vill jag inte säga något, säger han.

Nomineringsmötet är gemensamt för föreningarna i Månsarp, Barnarp, Norrahammar-Hovslätt och Taberg. Under det ska det pusslas med namn och nomineringar.

– Det finns säkert mycket att diskutera. För oss är det viktigt med varvade listor. Men också att en viss procent av dem som finns med ska vara under 30 år.

I Huskvarna, där S-föreningen hade sitt nomineringsmöte i tisdags kväll, har man fortsatt förtroende för Peter Persson.

– Ingen tvekan. Vi har nominerat ett antal namn och han står först på listan, säger ordföranden Mikael Johansson.

Johansson säger dessutom att nomineringsprocessen är något som bör ske internt och är inte heller säker på att bilden av splittring stämmer.

Läs också: Peter Persson kan petas