Läs mer: Besparingar kan slå hårt mot kulturen

Till följd av personalbrist minskar Stadsbiblioteket i Jönköping sina öppettider med två timmar i veckan. Detta så att personalen, som upplever en hög stressnivå, ska få tid till planering och strukturera verksamheten.

— Det är en rimlig åtgärd om de känner den här stressen och pressen. Det blir en tråkig konsekvens men det är nödvändigt, säger Peter Jutterström (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kultur- och bibliotekschefen säger att man behöver anställa fler bibliotekarier, är det möjligt att det sker?

— Det vet jag inte. Det beror på hur budgetprocessen går. Förra året räknade vi också på besparingskrav men då fick vi fyra miljoner extra, säger Peter Jutterström.

Kan sparas mer

Inför budgetarbetet i höst har alla nämnder fått lämna in förslag på vad som kan sparas på om så krävs. Till en början fanns en nedläggning av Tenhults bibliotek med bland förslagen men det drogs bort i sista stund. Det innebär att ytterligare 600 000 kronor måste sparas in på annat håll och bibliotekspersonalen är oroade för att det kommer drabba biblioteken.

Annons

— Det kan jag inte svara på heller, vi har en budgetprocess som måste göras först, säger Peter Jutterström.

Du driver frågan om att Jönköping ska bli kulturhuvudstad 2029, hur känns det då att biblioteken kan få spara?

— Jag skulle gärna se att det fanns mer pengar till kulturen.

Men det är ju ni som styr?

— Förra året slutade det med att vi fick fyra miljoner extra. Det är ju något vi kommer överens om i förhandlingar inom alliansen. I år ser budgetläget tuffare ut, så vi vet inte om det finns utrymme, säger Peter Jutterström.

"Mycket märkligt"

Eva Swedberg (S), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, är upprörd över neddragningen på öppettiderna och bibliotekens situation.

Jag finner det mycket märkligt att man drar ner på kulturen i allmänhet och den lagstadgade verksamheten, alltså biblioteken, i synnerhet, säger Eva Swedberg (S), ledamot i kultur- och fritidsnämnden.

Hon är samtidigt inte förvånad över att Stadsbiblioteket nu får dra ner på öppettiderna.

— Man har genomfört besparingar på kulturen år efter år sedan 2006, det är klart det blir tufft då. Till sist blir det en vacker byggnad utan innehåll, säger hon.

Läs mer: Tändsticksmuseet hotas av nedskärningar

Läs mer: Oviss framtid för Sofiehof Underjord