Helena Stålhammar (C), 1:e vice ordförande i nämnden folkhälsa och sjukvård, vill ännu inte uttala sig om förslaget från Wetterhälsan att flytta jourcentralen till A6-området.

— Jag har inte tagit ställning till detta ännu. Jag vill återkomma när det finns ett beslutsunderlag. Jag vill också avvakta resultatet från projektet med närakuter, säger hon.

Däremot är Helena Stålhammar mycket skeptisk till att flytta jourcentralen till Ryhovsområdet.

— Primärvården själva vill inte att jourcentralen ska ligga nära akutmottagningen när vi lyssnar in dem, säger hon.

"Styra patientflödet"

Annons

Markus Eskdahl, som är 2:e vice ordförande i nämnden folkhälsa och sjukvård, är fast beslutsam i att det bästa är att jourcentralen ligger i nära anslutning till Länssjukhuset Ryhov.

— Att flytta jourcentralen till Ryhov är en fråga som vi har diskuterat i flera års tid. Det finns en poäng att styra patientflödet. 20 procent av de patienter som idag söker vård på akuten är egentligen primärvårdspatienter, säger han.

Markus Eskdahl tycker att förslaget från Wetterhälsan kommer oväntat.

— Wetterhälsan är ju med i projektet med närakuter och då är det märkligt att man springer ut allaredan med det här förslaget, säger han.

"Rätt rent tekniskt"

Mats Siljehult, vd och verksamhetschef för Wetterhälsan, menar att det här är två olika saker.

— Närakuterna handlar om vården under dagtid och jourcentralen om vården efter klockan 17.00, säger han.

När det gäller projektet med närakuter tycker Mats Siljehult att det fungerar bra, även om han hade trott att det skulle vara fler patienter som skulle hänvisas vidare från akutmottagningen till de tre vårdcentralerna.

Han tror dock inte att projektet med närakuter kommer att permanentas.

— Jag tycker att det är rätt rent tekniskt. Men jag är inte säker på att alla vårdcentraler vill ha det så. Det finns en stor lobby att lägga ner projektet med närakuter, säger Mats Siljehult.